Lázadnak vagy csak túlhajszoltak a dolgozók?

Egyre több a kivett betegszabadság, aminek összetett okai lehetnek.

MNO
2016. 12. 08. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül kétszeres-háromszoros arányban nőtt meg idén a munkavállalói betegszabadságolások aránya 2013/14-hez képest – mondta el ügyfélbeszámolókra és cégadatokra hivatkozva a Napi.hunak Fehér Tamás, a Trenkwalder Kft. ügyvezető igazgatója.

A hr-szakember szerint a jelenség egyik magyarázata az lehet, hogy a munkáltatók elnézőbbek lettek a munkaerőhiány miatt, a munkavállalók pedig éppen ezért többet megengedhetnek maguknak, sőt az igazolatlan hiányzások sem feltétlenül okoznak azonnali elbocsátást vagy figyelmeztetést.

A Trenkwalder statisztikája azt mutatja, hogy idén a betegség miatti hiányzás szeptember hónapban volt a legnagyobb arányú, épp amikor kifejezetten jó idő is volt. A szakember szerint érthetetlen, hogy egy ilyen hónap jóval nagyobb betegségi arányt produkál, mint például a hideg január, amikor a betegségek is könnyedén terjednek – írja a Napi.

Fehér azt is elmondta, hogy a betegszabadság egy fegyver a dolgozók kezében, amivel nyomást gyakorolhatnak akár a béremelésekre vonatkozóan is, s ma már könnyedén jelentenek beteget, mert nem félnek az elbocsátástól.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy véli, a vállalkozók sokszor csendes lázadásnak vagy egyszerűen lógásnak tartják a betegszabadság kivételét. De szerinte ilyenkor az is közrejátszhat, hogy a dolgozók a betegszabadságuk „segítségével” mennek el fusizni, hogy szert tegyenek egy kis mellékesre.

László nem lázadásnak tartja a betegszabadságot és a táppénzt, hanem a túlterheltség, túlhajszoltság következményének. Ő is, ahogy Fehér is kiemelte az orvosok szerepét, hiszen a betegszabadsághoz az ő engedélyükre is szükség van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.