Matolcsy 400 milliárdos jegybanki megtakarításról beszél

Az nem világos, hogy melyik évhez képest ekkora a spórolás. A jegybankelnök fenntartaná a laza monetáris politikát.

MNO
2016. 12. 12. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre mintegy 400 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak a költségvetés adósságszolgálati kiadásai az MNB lépéseinek köszönhetően – idézi Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a Portfolio. A jegybankvezért hétfőn a parlament gazdasági bizottsága hallgatta meg az MNB 2015-ös jelentéséről.

Nem világos, hogy pontosan mire gondolt Matolcsy, amikor a 2017-es 400 milliárdos spórolásról beszélt, mert egy év alatt ennyit nem lehet kigazdálkodni. A portál szerint 2010-hez vagy 2013-hoz viszonyított. Arról viszont konkrétan beszélt, hogy szerinte ez a kamatcsökkentés és az önfinanszírozási program (a kötelezettségeket hazai szereplők felé vállalta a jegybank) eredménye. 

Matolcsy elmondta, hogy a tavalyi 35 százalékról 25 százalékra csökkenhet a teljes adósságon belül a deviza részaránya az év végére. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a központi költségvetés adósságán belül tavaly decemberben 31,3 százalék volt a deviza részarány, ez már idén októberre 24,9 százalékra csökkent.

Azt is közölte, hogy az MNB továbbra is fenntartaná a laza monetáris feltételeket. Ismét elmondta, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, de kiemelte, hogy a forint árfolyama stabil. (Ennek ellentmond, hogy egyre többen vélik úgy, a 309-310 körüli euróárfolyamot mesterségesen tartja fenn a jegybank.)

2017-re 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést jósolt, míg idénre továbbra is 3 százalékot várnak, hiába jöttek ki pesszimista jóslatok és az utolsó jelentésekből sem ez olvasható ki.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.