MNB: Legkésőbb 2019-ben jöhet az azonnali fizetési rendszer

Az új rendszerben másodpercek alatt megérkeznek a fizetési megbízások a címzettekhez.

MNO
2016. 12. 14. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon kifejezetten elmaradott a pénzforgalmi infrastruktúra. Ennek példája, hogy 2015 decemberében 4356,9 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban, több mint egy évvel korábban, amikor 3784,9 milliárd forintnyi bankjegy és apró forgott a gazdaságban. Ez a szám az egyik legmagasabb az EU-ban.

Éppen ezért időszerű a Magyar Nemzeti Bank döntése, hogy kényelmesebbé tegye az átutalásokat és a bankkártyás fizetési lehetőségeket. A Pénzügyi Stabilitási Tanács által bevezetendő rendszer szinte csak hazánkban számít újdonságnak: az utalások és megbízások azonnalivá tétele Európában és Észak-Amerikában már rég elterjedt, például Szlovákiában majd’ öt éve működik a rendszer.

Nálunk viszont 2019 második feléig kell még várni arra, hogy csak másodpercekig tartsanak a tranzakciók. Feltéve, hogy a 10 millió forintos fizetési határon belül utalunk.

A pénzforgalmi rendszer modernizálása több pozitív vonzattal járhat. Egyrészről a megnövekedett banki műveletek száma csökkenti a korrupció kockázatát, mert a forgalom lekövethető lesz, szemben a készpénzes ügyletekkel. Másrészről jelentősen csökkenhet a készpénzállomány mértéke, vagyis kevesebb bankjegyet és érmét kell fenntartani, újranyomni, ami a kiadásokat csökkenti. 

Valamint, ahogy azt a fejlesztésről szóló közleményében a jegybank is kiemeli, javítja a vállalkozások finanszírozási helyzetét, növeli a pénzügyi közvetítő szektor versenyképességét, csökkenti a fizetések lebonyolításának társadalmi költségét, és ezáltal hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és versenyképességének javulásához is. Ahogy a banki csomagok iránti kereslet is megnőhet: például, ha valaki a számláján tartja a pénzét, könnyebben dönt amellett, hogy azt valamilyen megtakarítási pakkban helyezze el.

Ebben nélkülözhetetlen, hogy a rendszer gyors legyen, szemben a jelenlegi néhány órás, illetve hétvége esetén néhány napos átfutási idővel. Mindennap elérhető szolgáltatást ígér az MNB, vagyis éjjel-nappal, télen-nyáron, hétközben-hétvégén is másodpercek alatt lebonyolítható lesz egy tranzakció. A küldött összegeknek legfeljebb öt másodpercen belül meg kell érkezniük a címzettekhez, ezt követően pedig azonnal tovább lehet utalni, vagy bankkártyával el lehet költeni, de akár készpénzben is fel lehet venni, függetlenül a napszaktól – állítja a jegybank.

Fontos elem a rendszerben, hogy a jövőben nem kell majd 16 és 24 karakteres számlaszámokkal vacakolni: elég a címzett telefonszámát, e-mail címét vagy adószámát ismerni. A tervek szerint más kényelmi szempontokat is figyelembe vesznek: például azt tervezik, hogy más mobilos fizetési szolgáltatásokkal is összehangolják. Tehát egyszerűbb lehet a mobiltelefonos ügyintézés. Remélhetőleg a PayPalhez vagy V Payhez hasonló érintéses fizetési módok is új vetélytársat kapnak a mobiltelefonok NFC-portjára építve.

Az MNB 2017-ben egy országos pénzügyi infrastruktúra modernizálási projektet indít. A rendszert állításuk szerint azért csak 2019-ben lehet bevezetni, mert Magyarországon sem a központi infrastruktúra, sem a pénzforgalmi szolgáltatók rendszerei nem képesek a megfelelő módon feldolgozni a fizetési műveleteket. Az infrastruktúra működésével és fejlesztésével kapcsolatos részleteket 2017 elején teszi közzé a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.