Nem rengeti meg az eget az adócsomag

A társasági adó csökkentése, a bérmegállapodás és a NAV ügyfélbarátabbá válása a legfontosabb változás jövőre.

Horváth Attila
2016. 12. 07. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig két héttel az őszi, több mint 200 oldalas adócsomag után hétfőn újabbat nyújtottak be a parlamentnek, ezúttal mindössze 20 oldalban. Egyetlen hét alatt, kivételes eljárásban fogadhatják el, ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium kérte. A két legfontosabb várható változásról már lapunk is beszámolt, hetek óta beszél róla Varga Mihály tárcavezető.

Az egyik a munkáltatókkal és a munkavállalókkal kötött bérmegállapodás átvezetése, a szociális hozzájárulási adót 27-ről 22 százalékra csökkenthetik. A társasági adóban egységes, kilencszázalékos mértéket vezetnének be, ezt még Orbán Viktor jelentette be novemberben. A Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint ez annak a jele, hogy folytatódik a magyar adórendszer eltolódása a jövedelemadóztatástól a forgalmi adóztatás felé. Közölték, kérdés ugyanakkor, hogy ezáltal mennyi működő tőkét sikerül majd ténylegesen az országba vonzani. Mindenesetre az egy számjegyű adómérték valóban egyedülálló, hírére a gazdasági döntéshozók felkaphatják fejüket.

A Mazars szerint összességében nem hoz drámai fordulatot az adózásban a jövő év. Közölték, jelentős adminisztrációs teherrel járó új intézkedések nincsenek, inkább pontosításokról és könnyítésekről szólnak az új szabályok. A tanácsadó vállalat hozzátette, a jövőre megjelenő egyik legfontosabb új elem az adóhatóság támogató eljárása. Ennek lényege, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása érdekében első körben kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval, esetleg önellenőrzésre hívja fel. Az önként rendezett jogsértések miatt nem szankcionálnak a revizorok. Fontos lépés a cég szerint, hogy jövőre megszűnik az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat választásának lehetősége, helyette bevezetik a hatóság által elkészített adóbevallási tervezetet, és párhuzamosan igénybe vehetik az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt.

A Mazars közleményében kitért rá, hogy az alvó cégek kiszűrése érdekében kiegészül a jó adózói minősítés feltételrendszere. Január elsejétől a megbízható adózóktól az adott évre is elvárják a pozitív adóteljesítményt. A feketegazdaság visszaszorítását szolgálhatja az az új előírás is, amely szerint székhelyszolgáltató igénybevételét be kell jelenteni az adóhatósághoz.

A változások érintik a startup cégeket is, a befektető vállalkozások dolgát adókedvezmény teszi könnyebbé. Mint lapunk is beszámolt róla, a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára január 1-jétől 6-ról 12 millió forintra emelkedik, az éves határ túllépése esetén az adózó az e fölötti rész után továbbra is 40 százalékos adót köteles fizetni. Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár jövőre 6-ról 8 millió forintra emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.