Nem változnak az úthasználati díjak

Az éves úthasználati engedély továbbra is januártól és nem a vásárlás napjától lesz érvényes.

Bodacz Péter
2016. 12. 06. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre sem emeli az úthasználati díjakat a kormány, ám az engedélyek érvényessége továbbra is merev szabályok között marad: a témában tegnap tartott sajtótájékoztatót a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki mindössze egy „kényelmi szolgáltatást” jelentett be. Ennek lényege, hogy már az érvényességi idő kezdete előtt, a holnapi naptól megvásárolhatóak a következő esztendőre szóló országos és megyei e-matricák. Mint Tasó László kifejtette, a személygépkocsik után fizetendő útdíjak öt éve változatlanok, az autósok 2017. január elsejétől is a megszokott árakon vásárolhatnak e-matricát a hazai gyorsforgalmi utak használatához. A tíz napra érvényes engedély ára 2975 forint, a havi matrica 4780, az éves pedig 42 980 forint lesz. A megyei éves útdíj 5000 forintba fog kerülni jövőre is.  

Azt a régóta felmerülő igényt azonban 2017-től sem veszi figyelembe a kabinet, hogy az engedélyek érvényessége ne a naptári naptól, hanem a vásárlás időpontjától induljon. Például ha egy éves matricát áprilisban vásárol az autós, az ugyanúgy év végéig igazolja a jogosultságot, mintha azt januári érvényesítéssel venné. Hasonló a helyzet a tíznapos, illetve havi engedélyeknél, hiszen ezek esetében szintén nem egy óra szinten meghatározott időponttól, hanem az adott naptári naptól szól az érvényesség.

Az államtitkár beszámolója szerint egyébiránt a megyei matricák bevezetése óta folyamatos átrendeződés figyelhető meg a rövidebb időtartamban érvényes jogosultságok irányából az éves termékek javára. Az idei év első 11 hónapjában megközelítőleg 12 millió e-matrica fogyott, 7,4 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. A heti és a havi matricák darabszáma átlag alatt nőtt, az éves országos és megyei matricáké viszont jóval átlag felett (kb. 14 százalékkal) haladta meg a tavalyit.

A most bevezetett kényelmi szolgáltatás célja, hogy több időt biztosítsunk az autósoknak az éves matricák megvásárlására. A minisztérium a továbbiakban is vizsgálja a szolgáltatások igénybe vételét megkönnyítő informatikai fejlesztések lehetőségét a teljes közlekedési ágazatban – fejtette ki Tasó, megjegyezve: a 2017. évi éves országos és éves megyei matricák érvényességi ideje 2017. január 1-től kezdődik és 2018. január 31-én éjfélig tart. 

Bár a magyar díjak átlagosnak számítanak nemzetközi összehasonlításban, a tarifát jövőre bevezető, 13 ezer kilométernyi autópályával bíró Németországban lényegesen olcsóbb árakkal lehet majd számolni: ott a 10 napos engedély ára 2,5 euró (785 forint), két hónapra 20 euró (6280 forint), egy évre pedig 130 euró (40 820 forint) lesz a díj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.