NGM: A kormány harcolna a feketegazdaság ellen

Túl kevés a bankkártyás fizetési lehetőség, pedig 150 milliárdot spórolna az állam, ha kisebb lenne a készpénzállomány.

MTI
2016. 12. 05. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hornung szerint túl sok készpénz van forgalomban. Ez egyrészről amiatt van így, hogy kevés helyen lehet bankkártyával fizetni, illetve, hogy a magyar lakosság pénzügyileg még nem tudatos.

Ráadásul a magyar államnak nem éri meg a jelenlegi készpénzállomány fenntartása: a Magyar Nemzeti Bank felmérései szerint az előállítás és a tartás évi 500 milliárd forintba kerül. Úgy becsülik, ha az országban európai szintre tudnák növelni a készpénzkímélő, például bankkártyás fizetési módokat, akkor évi 150 milliárd forinttal lehetne csökkenteni az állam kiadásait.

Hornung Ágnes kiemelte: a helyzet javítása érdekében a kormány már döntött a kártyaelfogadó terminálok számának a növeléséről. Közölte, hogy a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon az adózással eltöltött idő európai, illetve világviszonylatban is igen magas. A helyzet javítása érdekében 2017-től az adóhatóság tölti majd ki a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallását, valamint egyszerűsödik két adónem, a kata és a kiva rendelkezései is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.