SIPRI: csökkentek a világ fegyvereladásai 2015-ben

Hiába vannak egyre véresebb fegyveres harcok a világban, a globális fegyvereladások ötödik éve csökkennek.

MTI
2016. 12. 05. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint a 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 370,7 milliárd dollárnyi (mintegy 110 ezer milliárd forintnyi) fegyvert és védelmi szolgáltatást adott el ügyfeleinek. Ez 0,6 százalékos csökkenés a 2014-es évhez képest. Az intézet szerint mindez nem jelenti azt, hogy a világ a leszerelés irányába haladna, inkább egyfajta trendváltozást mutat.

A fegyvereladások kétharmada, 209,7 milliárd dollár (több mint 61 800 milliárd forint) amerikai vállalatokhoz került, de forgalmuk három százalékkal esett az előző évhez képest.

„A világ legnagyobb fegyvergyártója továbbra is a Lockheed Martin” – mondta el Aude Fleurant, a SIPRI fegyverzeti és katonai kiadásokat vizsgáló programjának vezetője.

Míg az USA-ban visszaesett a fegyverkereskedelem mértéke, addig Nyugat-Európában bővült a piac: a 2014-es visszaesés után 6,6 százalékkal nőtt a fegyvereladások mértéke. Az európai védelmi cégek termékeikért 95,7 milliárd dollárt (több mint 28 200 milliárd forint) fizettek a megrendelők. Főként a francia cégek eredménye javult, Egyiptomba és Katarba is küldtek nagyobb szállítmányokat. A Dassault Csoport értékesítései például csaknem 70 százalékkal nőttek 2015-ben.

Eközben az orosz vállalatok 6,2 százalékos növekedést könyvelhettek el a növekvő belföldi keresletnek köszönhetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.