Többet költenének IT-eszközökre a hazai cégek

Nőtt a szerver- és a szoftver-, illetve az informatikai biztonság iránti igény.

MNO
2016. 12. 13. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval többet terveznek a cégek IT-eszközökre költeni, és egyre többen fordulnak a tartós bérlet mint finanszírozási forma felé – derült ki a Rentasystem 2016-os, 120 céget megkérdező telefonos felméréséből, melynek során hazai kkv-kat és nagyvállalatokat vizsgáltak.

A felmérés szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik 2 és 8 év között, vagy 8 évnél ritkábban frissítik az IT-eszközállományukat. Míg a tavalyi évben közel 70 százalék, idén a megkérdezettek mindössze 44 százaléka vélte úgy, hogy 8 évnél ritkábban frissíti az eszközparkját.

Ellenben megduplázódott az ad hoc befektetések aránya. 2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 százaléka vélte úgy, hogy 2015-ben IT-beruházásaik stagnálni fognak, közel 17 százalékuk tervezett kismértékű növekedést, és csak 2,5 százalékuk valószínűsített jelentős bővítést. 2017-ben 57 százalék stagnálást, 35 százalék kis-, vagy jelentős méretű növekedést tervez. Drámaian nőtt viszont a befektetésre tervezett összeg: míg 2015-ben 85 százalék, 2016-ban 54 százalék, 2017-re pedig már csak 30 százalék tervezett 2 millió forint alatti összeget erre a célra.

A tavalyi évhez képest csökkenő azok aránya is, akik hardver beszerzésében gondolkoznak, a szerver- és a szoftver-, illetve az informatikai biztonság iránti igény viszont nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.