Trumptól félnek a pénzügyi elemzők

A legnagyobb kockázati tényezőnek azt a lehetőséget tartják, hogy Trump kereskedelmi háborút robbant ki.

MTI
2016. 12. 05. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics által elvégzett, hétfőn ismertetett globális kockázati felmérés szerint a vizsgálatba bevont befektetési társaságok 27 százaléka – a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja – a következő két év legnagyobb kockázati tényezőjének azt a lehetőséget tartja, hogy hivatalba lépése után Trump kereskedelmi háborút robbant ki.

Az Oxford Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy a fél évvel ezelőtti hasonló felmérésben a résztvevők alig két százaléka nevezte Trump gazdaságpolitikai terveit a világgazdaságot terhelő fő kockázatnak.

A ház ismertetése szerint a felmérés sajátossága viszont, hogy az amerikai gazdaság rövid távú növekedési kilátásainak szempontjából a globális befektetői közösség legnagyobb egyedi csoportja – a válaszadók 38 százaléka – Donald Trump várható hazai gazdaságpolitikáját tartja a pozitív meglepetések legvalószínűbb forrásának elsősorban a megválasztott republikánus elnöktől várt költségvetési növekedésösztönző intézkedések miatt.

Más nagy londoni házak elsősorban annak a kockázatát látják, hogy az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi kapcsolatai drasztikusan romlanak Trump hivatalba lépése után.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap ismertetett év végi globális előrejelzése szerint súlyosan rontaná a globális piaci hangulatot, ha az új amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően büntető jellegű vámkorlátozásokat vezetne be Kínával szemben, mivel a kínai megtorló lépések kereskedelmi vagy valutaháborúhoz vezethetnének.

Ez a globális feltörekvő térség egészében gyengítené a fizetőeszközöket, és e gazdaságok magánszektorainak dollárban denominált magas adósságállománya felerősítené az árfolyamgyengülésekből a növekedésre háruló negatív hatást.

A Fitch Ratings elemzői felidézték, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett a biztosra vehető kínai ellenlépések rontanák az amerikai exportkilátásokat is – hangsúlyozták a Fitch elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.