Vészesen terjed a madárinfluenza hazánkban

Már hat megyében, harmincegy településen azonosították a kórokozót.

Tóth László Levente
2016. 12. 16. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Békés megyei madárinfluenza november 4-i kitörése óta további 3 megyében, illetve 31 településen állapították meg a betegséget baromfitartó gazdaságokban, vadon élő szárnyasokban pedig további két megyében – derül ki az országos főállatorvos lapunkhoz került írásos tájékoztatásából. Bognár Lajos Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara elnökét informálta a H5N8 típusú madárinfluenza-járvány kitöréseiről a baromfiállományokban. A főállatorvos a járvány miatt korlátozott területeken még nem kezdeményezett vadászati tilalmat, ám kérte a vadászoktól, hogy a lelőtt vadak ne kerüljenek érintkezésbe saját vagy más baromfiállományaival.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakember kifejtette, a betegséget Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében azonosították. Az elsődleges kitörések helyszínei: Szank, Kömpöc, Bócsa, Móricgát, Petőfiszállás, Kiskunfélegyháza, Tompa, Forráskút, Csengele, Szentes, Nagyfa, Kübekháza, Öcsöd, Tiszakürt és Biharugra.

A másodlagos kitörési helyszínek (ahol egyszer már regisztrálták a vírus előfordulását): Bugac, Csólyospálos, Kiskunmajsa, Kömpöc, Szank, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Tázlár, Pálmonostora, Öcsöd, Forráskút, Pusztaszer, Kistelek, Üllés, Ópusztaszer, Újkígyós, Csanádapáca, Dévaványa, Orosháza és Telekgerendás. Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében vadmadarak kapták el a vírust, tőkés récék és bütykös hattyúk.

A tájékoztatás szerint a kitörések körül felállított védő- és megfigyelési körzeteket a járványügyi helyzetre tekintettel Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a minimálisan előírt tíz kilométer sugarú körön túlra is kibővítették. Valamennyi, korlátozás alá eső területen belül, illetve az érintett területekről kizárólag azonnali vágás céljából lehet baromfi kiszállítását engedélyezni, az élő baromfi egyéb mozgását megtiltották. Az érintett térségekben pedig a főállatorvos megerősítette a felmérő-szűrő vizsgálatokat, és rendkívüli madárinfluenza-megfigyelést rendelt el a vadon élő madaraknál.

Bognár Lajos már korábban elrendelte, hogy a veszélyeztetett területeken a baromfitartó gazdaságokban a szárnyasok etetését, itatását kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyeken kell végezni. A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tartani, biztosítva, hogy ne férjen hozzá idegen fajú állat (vadmadár, rágcsáló). Ezt kiegészítő döntés nyomán Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén valamennyi baromfi csak zártan tartható, illetve a kifutót madárhálóval kell védeni.

Már Svédországban is kimutatták egy baromfiállományban a madárinfluenza vírusát, amely Németországban is egyre terjed: négy tartományban észlelték háztáji baromfiban, és a 16 tartományból 12-ben találtak a betegségben elpusztult vadmadarakat. Újabb előfordulást jelentett Svájc vadmadarak esetében, Olaszországban pedig egy állomány bizonyult fertőzöttnek. Franciaország újabb kitöréseket jelentett, Lengyelországban már baromfiállományban is azonosították a betegséget. Az Egyesült Királyság harminc napra megelőző intézkedéseket vezetett be a Brit-sziget teljes területén. Az ukrán és orosz madárinfluenza-kitörések miatt az EU importtilalmat vezetett be az Ukrajnából és Oroszországból származó baromfihús s a baromfi-eredetű anyagot tartalmazó állati melléktermékek vonatkozásában. Szerbiában egy hattyúban mutatták ki a vírust, s Románia is azonosította vadmadárban a betegséget.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete figyelemmel kíséri az erősen fertőző H5N8 madárinfluenza vírus terjedését. Magyarországon eddig leginkább a nagyobb, víziszárnyas telepeken bukkant fel, de azonosították már kisebb, háztáji gazdaságban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.