Visszatértek a kedvenc retró társasjátékaink! (x)

A Police 07 után Mesék titka felújított kiadását és Az Ezüst-tó kincse új változatát is megjelentették.

MNO
2016. 12. 14. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy vadnyugati tájkép, amelyet a mai harmincasok legtöbbje jól ismer: gyerekként sokan bejártuk Kansas Cityt, Memphist és New Orleanst a klasszikus magyar társasjátékban, Az Ezüst-tó kincsében, amely Karl May regénye alapján készült, és amelyet most újra a kezünkbe vehetünk a Retro Games kiadásában.

A cég a retró játékokat, főleg a társasjátékokat hozza vissza a magyar piacra: a Police 07 és Az Ezüst-tó kincse után Mesék titka felújított kiadását is megjelentette, Az Ezüst-tó kincséhez pedig vadonatúj kiegészítő szerencsekártyákat rajzolt az eredeti játék grafikusművésze, Felvidéki András.

A szerencsekártya-csomag külön kapható, de az új Deluxe változat már ezeket a kártyákat is tartalmazza, és ajándékként Karl May regényét, Az Ezüst-tó kincsét is.

Az Ezüst-tó kincse társasjátékot azért is nehéz elfelejteni, mert maga a játéktábla is emlékezetes: gyönyörű és nagyon részletes festmény, a Vadnyugat izgalmas térképe. A rendszerváltozás előtti magyar játék-nagyhatalom, a Novoplast elnökének irodáját ez a kép díszítette.

Az Ezüst-tó kincse a szocialista vállalat büszkesége volt, még saját reklámfilmet is gyártottak hozzá. Aztán egy időre kikopott a köztudatból: a nyolcvanas-kilencvenes évek gyerekei felnőttek lettek, a társasjátékos dobozok pedig eltűntek a pincékben és padlásokon.

Bár a Police 07 esetében változtattak a játékon, a minőségből nem engedett a Retro Games. A többi játék esetében az eredeti minták alapján készítettek gondosan kidolgozott játékokat. Az Ezüst-tó kincsében szereplő aranyrögöket például kézzel festették, a Deluxe változathoz pedig a képzőművész Szrapkó Judit tervezett hat új bronz játékfigurát a regény alapján.

A Retro Games alapítói szerint érdemes megőrizni ezt az értéket, mert jó minőségű társasjátékok születtek a nyolcvanas években, és megfizethetetlen az érzés, hogy a szülők a gyerekeikkel saját gyerekkori világukba tudnak visszatérni.

És nem utolsósorban még vannak olyanok, akik aktívak az egykori társasjáték-készítők közül. A Mesék titka társas új kiadását az eredeti játék alkotói, Hegyi Márta és Kacsán György segítette. A Mesék titka máskülönben mindenben követi az eredeti játékot, ahogyan Az Ezüst-tó kincse is.

A Mesék titka új kiadásában is megmaradt a dobókockákat és memóriajátékot kombináló játékmenet, és ugyanazok a mesehősök is, akiket a sárkány karmaiból kell kiszabadítanunk: többnyire a Grimm-mesék figurái, de találkozhatunk benne Aladdinnal is.

A Police07 esetében viszont új arculatot terveztek, és áttervezték a pályát is, de a játék kis kiegészítésekkel ugyanaz maradt, és a dizájnban is jól felismerhető a régi Police 07. Dr. Faktort, a műkincsrablót az új változatban is Budapesten kaphatjuk el, sőt a tábla területén működő budapesti cégek rendelhetnek olyan változatot is, amelyen ők maguk is szerepelnek a játéktábla térképén.

A Retro Games ezután sem hagy fel a társasjátékok felújításával, már tervben van más játékok újabb kiadása is.

De az már a jövő titka.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.