Megszüntetné az eurót Le Pen

A francia Nemzeti Front élén álló politikus azt javasolja, hogy térjenek vissza a nemzeti valutákhoz.

MTI
2017. 01. 04. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Nemzeti Front élén álló Le Pen – aki azt reméli, hogy májusban megválasztják Franciaország elnökévé – azt is felvetette, hogy a francia államadósságot egy új nemzeti valutában számolják el.

Az ECU a nemzeti valutákkal párhuzamosan létezett. A nemzeti valuta és a közös pénzem léte nem lenne hatással a köznapi életre. A monetáris kígyó észszerű dolog – mondta a brit hírügynökségnek.

Az ECU (European Currency Unit) az európai devizák súlyozott kosarát jelentette. A rendszerben részt vevő nemzeti fizetőeszközök nem mozoghattak 2,25 százaléknál többet az ECU ellen meghatározott központi paritás körül (kivéve Olaszországot, amely számára 6 százalékot határoztak meg). 

Le Pen helyettese, Florian Philippot azt magyarázta, hogy az ECU-modellt követő deviza nem az emberek pénztárcájában van, hanem elszámolási egység az országok között.

A Nemzeti Front közgazdásza, Jean-Richard Sulzer ehhez hozzátette, hogy az új rendszerben, amiért kiállnak, az árfolyamokat rögzítenék, de „ritkán” lehetővé tennék benne a komolyabb kiigazításokat.

Korábban írtunk arról, hogy januárban tizenöt éves lett a közös európai fizetőeszköz, amely 2002 januárjában váltotta le az egységes pénznemhez csatlakozó országok nemzeti valutáit. Nem fizikai valójában ugyanakkor már 1999-ben megjelent számlapénzként, ekkor rögzítették az egyes tagállamok pénznemeinek árfolyamát az euróhoz. Ma már 19 uniós ország 340 millió állampolgárának hivatalos fizetőeszköze az euró, de ezt használják Montenegróban, Koszovóban és többek között az afrikai Zimbabwéban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.