Több milliárdot fizethetnek a horvátok a Mol–INA-ügy miatt

2014-ben azért fordultak a bírósághoz, mert szerintük a Mol korrupt módon szerezte meg az INA-t.

MNO
2017. 01. 04. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 30 millió dollár, vagyis csaknem 9 milliárd forint a perköltsége annak a Mol és a horvát állam közti nemzetközi választott bírósági pernek, amely december végén a magyar vállalat győzelmével zárult – írta meg az Index a Global Arbitration Review cikkére hivatkozva.

A per költségeit a felperesnek, vagyis a horvát félnek kell kifizetnie, miután a bíróság a Mol-vezér Hernádi Zsolt elleni vádakat elutasította.

Az Index felidézi, hogy a horvátok 2014-ben azért fordultak a genfi nemzetközi döntőbizottsághoz, mert állításuk szerint a Mol korrupt módon, vesztegetéssel szerezte meg az INA irányítását. Valamint a horvátok szerint elmaradtak azok a befektetések is, amelyeket a Mol a 2003-as részvényesi szerződésben vállalt. Azonban a bíróság decemberben a felperesek valamennyi kérelmét elutasította, a korrupció vádja nem állt meg.

A portál emlékeztet, hogy a horvát állam a most lezárult pert 2014-ben mintegy válaszul indította egy másik választott bírósági eljárásra, amelyet a Mol kezdeményezett ellene 2013-ban, és amelyben a Hernádi Zsolt vezette cég kártérítést követelt a zágrábi kormánytól, amiért nem teljesített bizonyos szerződéses kötelezettségeket. Ez az eljárás jelenleg is tart Washingtonban.

Horvátország már eddig is 112,85 millió kunát (4,7 milliárd forint) költött a Mollal folytatott két döntőbírósági eljárásra.

A horvátok nem elégedettek a genfi bíróság döntésével, egyúttal jelezték, hogy visszavásárolnák az INA-t a Moltól. Azt viszont egyelőre pontosan nem tudni, hogy miből vennék vissza. A magyar cég ugyanakkor jelezte, kész tárgyalni a dologról – olvasható a cikkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.