Durvul a földharc Ferihegyen

Tovább fokozódhat a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégek közötti verseny.

Bodacz Péter
2017. 02. 17. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább fokozódhat a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégek közötti verseny a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, miután a Budport Handling Kft. egymilliárd forintos eszközfejlesztést hajtott végre. A Budport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a beszerzés többlépcsős, és várhatóan május végéig teljesen befejeződik. „A most megvásárolt utaslépcsőknek, csomagszállító járműveknek, repülőgép-mozgató berendezéseknek és egy sor más eszköznek köszönhetően a Budportnál minden szükséges feltétel adott minden típusú járat, akár óriásgépek kiszolgálásához is” – közölte a magyar tulajdonban lévő társaság, amely a tervek szerint a jelenlegi százról kétszázötvenre növeli dolgozói számát.

A Budport közleménye idézi Galgóczy Ferenc ügyvezető-tulajdonost, aki szerint a fejlesztésekkel lehetővé válik, hogy a légitársasági tendereken önállóan méressék meg magunkat. A társaság eddig csak részfeladatokat látott el a földi kiszolgálásban a teljes portfólióval rendelkező társaságoknak.

Mint arról lapunk korábban hírt adott, vadkeleti állapotok uralkodnak a ferihegyi földi kiszolgálási piacon. Ezt jól példázza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelenleg is folyó vizsgálata, amely Kisvári János, az állami tulajdonú Malév Ground Handling (GH) októberben leköszönt vezetőjének bejelentésére indult. Kisvári arról tájékoztatta a GVH-t, hogy a Ferihegyen szintén ténykedő török Celebi kartellezésre tett kísérletet. A Magyar Nemzet által megismert egyéb dokumentumok szerint ráadásul az ajánlatok egyeztetésére már 2014-ben volt példa a Malév GH, illetve a Celebi között. Ágazati forrásaink szerint a földi kiszolgálási piacon óriási a harc, mivel az aránylag kicsi, 11 millió utast jelentő ferihegyi forgalom ellátásáért a két nagy cég, a Malév GH és a Celebi mellett az angol Menzies Aviation és immár a Budport is ringbe száll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.