Madárinfluenza: március elejéig tarthat a járványzár

A vadmadarak, különösen vonulásuk idején, folyamatos kockázatot jelentenek.

MTI
2017. 02. 13. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a zár feloldására az ad alapot, hogy a legutóbbi madárinfluenza-kitörés, amelyet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Mezőhéken tapasztaltak, január 24-én volt. Az elrendelt védőkörzetet a fertőtlenítés után legkorábban 21, a megfigyelési körzetet pedig 30 nap elteltével lehet feloldani.

Mivel a vadmadarakban 12 megyében mutatták ki a vírust, a fertőzött vadon élő madarak – különösen vonulásuk idején – folyamatosan kockázatot jelentenek – hangsúlyozta a lapnak az FM.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a most bezárt telepek újratelepítését az állategészségügyi hatóság fokozott figyelemmel fogja kísérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.