Súlytalanná vált a Magosz?

A szervezet ma megtette, amitől az MSZP óva intette: megszüntette választmányát.

Tóth László Levente
2017. 03. 31. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hírzárlatot rendeltek volna el, akkor sem lehetett volna jobban elrettenteni a sajtót a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mai küldöttgyűléséről. Az esemény helyszíne a Szent István Egyetem Gödöllőn található Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeuma volt, ahol a kiállított traktormatuzsálemeknek hála már a magának a küldöttgyűlésnek helyet adó terem felé tartva gyors képet kaphatott az egyszeri halandó arról, miféle fejlődésen is mentek át a föld megművelésének gépei. Az említett teremben azonban kicsiny területet kerítettek le a sajtónak, nem tudni miért, talán, hogy a felszólalókat ne lehessen közelről fényképezni. Láttunk már ilyen lekerítést, például a parlamentben, amikor az első Agrár Széchenyi Kártyát átadták, vagy olyan helyszíneken, ahol a kormányfő teszi tiszteletét.

Elkélt persze az óvatosság, hiszen a küldöttgyűlés előtt „a szocik betámadták” a Magoszt. Gőgös Zoltán szocialista elnökhelyettes azt mondta: nem marad fórumuk a gazdáknak, ha a Magosz megszünteti a választmányát, amely gyakrabban ülésezik, mint a küldöttgyűlés, s amelyen a gazdák előállhattak ügyes-bajos dolgaikkal. Ezért fordulnak a gazdák gondjaikkal az ellenzékhez, például hozzájuk – vetette fel Gőgös. Ehhez képest a Magosz mai küldöttgyűlésén kiderült a gazdák legnagyobb gondja. Lehetne szaporítani a szót, a lényeg, hogy újfent kiderült: a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (vagyis a NAK, meg persze a kormány is) kiáll az uniós agrártámogatások mellett. Azok nélkül ugyanis a magyar mezőgazdaság körülbelül 300 milliárd forintos veszteséggel termelne. 

Na de hova tették az uniós agrártámogatásokat, ha csak ezt sikerült elérni itt?

A küldöttgyűlésről kiszállingózó emberek fejüket lehajtva, búsan nézelődnek és maguk elé motyogják: a szerbiai magyar gazda bezzeg még támogatás nélkül is jobban jár, de még a romániai magyarnak is több marad majd, mint neki maradna itt az uniós pénz nélkül. A magyar gazdának nem is kéne az EU, a pénze viszont igen – fogalmazta meg valahogy többük véleményét is egyikük.

A Magosz pedig ma mégis megtette, amitől az MSZP óva intette. A Ptk. és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, más egyesületekhez és szövetségekhez hasonlóan a Magosz is átalakította alapszabályát. Így a törvényi feltételeknek megfelelve a korábbi választmány funkcióját az évente tartandó közgyűlés veszi át. Így az Országos Választmány funkciója kiüresedett, a testület feleslegessé vált, így azt a Magosz megszüntette.

A választmány korábbi elnökét, Kispál Ferencet a Magosz Országos Elnökségében alelnökké választotta a küldöttgyűlés. (Csak a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy Kispál Ferenc a NAK Csongrád megyei elnöke is.)

Rend van tehát a Magoszban, ahogy mindig is az volt, amióta Jakab István az elnöke. De nehogy valaki azt gondolja, hogy a karikacsapás-szerűen végződő döntések egyértelműek voltak, hogy nem érződött a szocialisták által keltett bizonytalanság a Magosz küldöttgyűlésén. A magabiztos, felszabadultan nevetgélő és irányvonalakat szabó vezetőket alvó vagy éppen elvetemülten magukba zárkózott küldöttek hallgatták. És már a szavazás sem volt a régi, amikor a szavazólapokkal a kezek a magasba lendültek. Mert nem is mindegyik lendült, úgy ránézésre a harmaduk mozdulatlan maradt. Valamiféle tavaszi fáradtság érződött a teremben, ahol a Magosz, a NAK és a kormány prominensei is felszólaltak. Elnökök, államtitkárok is. Az egyszeri magoszos küldött meg csak kapkodhatta a fejét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.