időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

16 milliárddal támogatta a kormány a most átadott indiai gumigyárat

MN
2017.04.07. 10:56

Orbán szerint a támogatást azért adták, mert úgy látták, a magyar adófizetők pénze itt jól fog kamatozni.

Magyarország célja, hogy továbbra is Közép-Európa termelési motorja legyen, az Apollo Tyres pedig az egyik henger ebben a motorban – mondta az MTI beszámolója alapján Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az indiai cég gyöngyöshalászi abroncsgyárának ünnepélyes átadásán. A kormányfő a világ egyik legmodernebb, legmagasabb színvonalú beruházásának nevezte a gyöngyöshalászit, amelynek „szellemi tartalmára és minőségére is büszkék lehetünk”.

Úgy fogalmazott: a magyarok nem lottón nyerték annak lehetőségét, hogy az Apollo Tyres Magyarországon valósította meg első, Indián kívüli zöldmezős beruházását, egy ilyen döntésben ugyanis kifejeződik a magyarok jövője iránti bizalom. Azt is hangoztatta, hogy az Apollo Tyres nem egyszerűen tőkét hozott Magyarországra, hanem egy családi vállalat tőkéjét, amivel „a család kultúráját is elhozta hozzánk”.

Ez a vállalat egymagában is fontos talapzata Magyarország egyedülálló versenyképességének – méltatta a céget. Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak akkor van esélye a sikerre, ha az indiai abroncsgyártóhoz hasonló partnerekkel sikerül szoros együttműködést kialakítania a következő években.

„Mi mindig is azt akartuk, hogy Magyarországra olyan vállalatok jöjjenek, amelyek bennünk nem egyszerűen egy piacot látnak, nemcsak egy összeszerelő-üzemet akarnak létrehozni, hanem valódi termelő beruházást hoznak ide, amely emeli a magyar gazdaság szaktudását is” – mondta a miniszterelnök.

Közölte: a gyöngyöshalászi beruházás 475 millió euró, mintegy 147 milliárd forint értékű. A magyar kormány a beruházáshoz 16 milliárd forinttal járult hozzá, mert úgy látta, hogy „a magyar adófizetők pénze itt majd jól fog kamatozni”.

A kormányfő arról is beszélt, hogy időarányosan jól áll a tíz év alatti egymillió új munkahelyre vonatkozó kormányzati terv, de a cél eléréséért ezután is munkát kell adni az embereknek segély helyett, és közben folyamatosan csökkenteni kell a munkát terhelő adókat.

Kiemelte továbbá, hogy a magyar gazdaságot a duális szakképzés alapjaira kell átállítani.

Kiállt a keleti nyitás politikája mellett is, mint fogalmazott, most „megérezhettük a világtörténelmi változásoknak azt a szelét”, hogy „ami tőlünk keletre van, az egyre inkább uralja az egész világgazdaságot”, India az egyik legjobb példa erre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.