A kifizető szerint rendben megy a támogatás

A gazdák úgy érzik, hogy nem jutnak pénzhez, de a kincstár szerint csak eltérő ütemezésről van szó.

Tóth László Levente
2017. 04. 13. 4:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdák azért érezhetik, hogy idén lassabbak a kifizetések, mert más ütemezésben és nem egyszerre zajlanak – derül ki abból a levélből, amit a Magyar Államkincstár (MÁK) küldött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) érdeklődésére azután, hogy többször is megírtuk: késik az agrártámogatások kifizetése. A MÁK megfogalmazása szerint nincs és nem is várható késedelem a kifizetések terén, a területalapú és a termeléshez kötött támogatásoknál a tavalyi szintnél magasabb értékben teljesített kifizetéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), illetve annak megszüntetése után a kincstár.

A MÁK tehát lényegében azt közölte, hogy a gazdapénzek átutalásával semmi gond, tartják magukat a kifizetések tervezett üteméhez. A tavaly benyújtott kérelmek ügyintézése és kifizetése pedig folyamatos. Eddig több mint 340 ezer kérelemre hagyott jóvá a MÁK összesen 320 milliárd forintot meghaladó összeget. Kistermelői támogatásra a 42 ezer igénylő közül több mint 38 ezer ügyfél számára utalt támogatást. A területalapú támogatás (SAPS) kapcsán több mint 126 ezer gazdálkodó kapott már pénzt, a teljes összeg mintegy 90 százalékát kifizette a hivatal. A múlt évi egységes kérelemhez kapcsolódóan az MVH 287 milliárd forintot fizetett ki előlegként, illetve részfizetésként a gazdálkodóknak 2016. december 31-ig, ami közel százmilliárd forinttal haladta meg a tervezettet.

A kincstár szerint az új közös agrárpolitika bevezetése óta a korábbiaktól eltérően a SAPS és a zöldítés különvált. Ez okozza a megszokottól eltérő ütemezést, ami esetleg nehézséget jelenthet a gazdálkodóknak, de ez nem befolyásolja a kifizetések folyamatos, határidőben való végrehajtását. Zöldítésre 120 ezer ügyfél kapott összesen 70 milliárd forintot meghaladó támogatást. A kifizetések ennek kapcsán is folyamatosak, idén már több mint 15 milliárd forintot utalt a MÁK zöldítés jogcímre. 2017. január 1-je és április 6-a között összesen közel 70 milliárd forintot adott a gazdálkodóknak.

A kincstár magyarázkodása ellenére – ahogyan korábban megírtuk – eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a gazdálkodók, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztosra vették, hogy idén is megkapják a számukra a múlt év után járó agrártámogatások oroszlánrészét már áprilisban. Idén nem így történt, annak ellenére, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kifizetésekben az MVH megszüntetése után is zökkenőmentességet ígért. Lázár a kertészek kimerült pályázata kapcsán is úgy véli, hogy az a már nyertes pályázókat biztosan nem érinti hátrányosan, mert mindenképpen megkapják a pénzüket.

A kertészek 294 támogatási kérelmet nyújtottak be, közel 40 milliárd forint támogatási igénnyel, miközben a keret 22,5 milliárd forint volt. A Miniszterelnökség emiatt úgy döntött, hogy a kertészeti termesztőberendezések vízellátásához, öntözéséhez kapcsolódó forrásokat „más pályázati felhívásból” biztosítja. Így a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére 49,5 milliárd forintos a kiírás, ennek keretében a kertészetek további öntözésfejlesztési forrásokhoz is hozzájuthatnak. Az persze egyelőre nem tudható, hogy a 22,5 milliárd forintból mennyi termesztőfelületet alakítanak majd ki, ahogyan az sem, hogy a kertészek mennyit „csíphetnek le” a vízgazdálkodási pénzekből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.