Az élelmiszer- és benzinárak pörgetik az inflációt

Tavaly ősz óta nő az infláció: az üzemanyagok, az élelmiszerek, a szesz és a dohány drágult leginkább.

MN
2017. 04. 11. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott inflációs jelentéséből. Az adatok azt mutatják, hogy véget ért egy hosszú deflációs szakasz a magyar gazdaságban, tavaly ősz óta folyamatosan nőnek a fogyasztói árak.

Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben az úgynevezett egyéb cikkek drágultak (például gyógyszerek, lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), azon belül is különösen az üzemanyagok: utóbbiak 17,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. 

Drágábbak lettek az élelmiszerek is átlagosan 2,2 százalékkal. A cukor 14, a sertéshús 10,8, a sajt 7,1, a kenyér pedig 3,6 százalékkal lett drágább. Jelentősen olcsóbb lett viszont a baromfihús: 16,5 százalékkal csökkentek az árak. Az inflációt erősíti a szeszes italok és a dohány drágulása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.