Durván adóztatják a magyar fizetéseket

Kevés európai országban magasabb a munkajövedelmet terhelő elvonások mértéke, mint hazánkban.

MN
2017. 04. 11. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt országban vizsgálta az adóék mértékét (munkajövedelmet terhelő elvonások) a Gazdasági Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD): új tanulmányukban összehasonlíthatóvá váltak az egyes országokban megjelenő adóterhek.

Az OECD felméréséből kiderült: az elvonás Belgiumban a legjelentősebb 54 százalékkal, míg a második Németország (49,4 százalék), majd mindjárt Magyarország jön 48,2 százalékkal. Még Franciaország (48,1 százalék), Olaszország (47,8 százalék) és Ausztria (47,1) is utánunk következik.

Jelentős a különbség hazánk és a visegrádi országok között: Csehország 43 százalékkal a 8., Szlovákia 41,5 százalékkal a 12., Lengyelország pedig 35,8 százalékkal a 22. Európában egyébként a legjobb mutatókkal a 32. helyen álló Svájc rendelkezik 21,8 százalékkal.

Az elvonás mértéke Mexikóban (20,1 százalék), Új-Zélandon (17,9 százalék) és Chilében (7 százalék) a legalacsonyabb. Tehát Belgiumban az átlagbér után fizetett elvonás csaknem nyolcszorosa a chilei aránynak.

Az OECD a gyermekes házaspárok helyzetét is vizsgálta, itt a rangsor már némiképp eltérő: Magyarország 33,7 százalékkal a 11., az első helyen Franciaország áll 40 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.