Egyelőre nem kapott zágrábi ajánlatot, de meghívót sem a Mol

A horvát miniszterelnök már belengette, hogy megvennék az INA-részvényeket, de egyelőre nincs konkrétum.

Illés József
2017. 04. 08. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem érkezett vételi ajánlat, de még csak tárgyalási meghívó sem a Mol Nyrt.-hez a zágrábi kormánytól a horvát INA olajvállalatban lévő csaknem ötvenszázalékos Mol-tulajdon megvásárlása kapcsán – értesült lapunk iparági forrásból. Így szakértők szerint ismét üres médiaüzenetnek tekinthető Andrej Plenkovic horvát kormányfő napokban elhangzott kijelentése.

A miniszterelnök az Európai Néppárt máltai kongresszusán Vallettában közölte, hogy Horvátország jelezte szándékát az INA visszavásárlására, míg a magyar fél megerősítette, hogy a Mol álláspontja változatlan, és el akarja adni részesedését a horvát olajvállalatban. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Mol olajcégé, 44,84 százaléka pedig a horvát államé. Az INA irányítási jogát a Mol birtokolja, ezt szeretné visszaszerezni Zágráb, azt állítva, hogy a Mol vesztegetés révén szerezte meg a jogot.

A horvát kormány 2014 elején a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz fordult a korrupciós váddal. Utóbbi szerint a Mol Ivo Sanader volt horvát kormányfő megvesztegetése révén szerezte meg az INA irányítását 2009-ben, emellett elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban tervezett Mol-befektetések, és a magyar olajcég megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A Mol mindvégig következetesen tagadta ezeket a vádakat. A genfi döntőbíróság tavaly decemberi határozatában elutasította a zágrábi beadványt.

Ezt követően Andrej Plenkovic tavaly december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be először, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol részesedését az INA-ból. A közelmúltban pedig külön bizottságot hozott létre a zágrábi kormány, hogy lefolytassa a Mollal a felvásárlással kapcsolatos tárgyalásokat. Ám úgy tudjuk: a magyar olajcéghez egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés Zágráb részéről. Elemzők úgy vélik: a horvát kormány fő gondja az, hogy nincsenek meg az anyagi forrásai a beígért részvényfelvásárlásra. A Mol csaknem 50 százalékos INA-üzletrészének értéke ugyanis jelenleg szakmai becslések szerint mintegy kétmilliárd dollárra tehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.