Elindulhat az Uber utódja hazánkban?

Állítólag a Hoopps szállítja majd a vizes vb VIP-vendégeit.

Horváth Attila
2017. 04. 08. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négy hónap után elkezdte ellenőrizni azokat a taxisokat, akiknek nincs kötelező online pénztárgépük – tudtuk meg az Országos Taxis Szövetség elnökétől. Metál Zoltán úgy véli, valószínűleg sorban buknak majd meg a sofőrök, a pesti taxisok 25-30 százalékának ugyanis nincs a január elseje óta kötelező eszköze. Ők kétszázezertől egymillió forintos bírságra számíthatnak. – A rendőrség is most kezdi érvényesíteni a tavaly nyáron elfogadott törvényt azoknál, akik nem rendelkeznek engedéllyel. Több ferihegyi hiénánál már levették a rendszámot, utána az autót is elkobozhatják – mondta az elnök.

A taxisokat más oldalról is érheti kihívás: a HVG.hu beszámolója szerint Hoopps néven lesz hamarosan elérhető egy mobilalkalmazás. A cég a közleménye szerint a marketing és a turisztika összefogásával indít új utazási formát, és – a piacfelforgató online taxiszolgáltató, az Uber tavalyi betiltása után – visszahozza Magyarországra a kedvezményes árú, applikációalapú autós utazást. A cégnél rákérdeztünk arra, miként képzelik a hatósági ár alatti legális működést, de eddig nem kaptunk választ. A HVG.hu-nak eljuttatott közleményük szerint nemcsak Budapesten, hanem Magyarország teljes területén egyszerre indítják majd el a szolgáltatásukat. Mint hozzátették, a sofőrök már indulásra készek, és hamarosan bárki számára letölthetővé válik az alkalmazás. Ráadásul azt is megszellőztették, hogy elektromos autóflottájuk a 2017-es úszó-világbajnoksággal együtt debütál majd, ők szállítják ugyanis hivatalosan a VIP-vendégeket, amit sokan meglepő fejleménynek tartanak a szakmában.

A Hoopps egyébként először tavaly nyáron adott hírt magáról, épp azután, hogy az Uber kivonult az országból az új, szigorodó taxistörvény miatt. Akkoriban azt kommunikálta magáról, hogy nem sárga taxiként működnének. – Az Uberhez hasonló, a szabályokat be nem tartó cégről van szó – vélekedett Metál Zoltán a Hooppsról. Úgy tudja, nemrég meg is büntettek egy hasonló applikáció alapján szerveződő vállalkozást, hisz nem felelt meg az előírásoknak. Szerinte ezek a cégek a főtevékenységük mellett sem szervezhetnek és végezhetnek díj ellenében taxi módjára személyszállítást Magyarország területén. S bár a Hoopps úgy hirdeti magát, mint a vizes világbajnokság VIP-vendégeinek szállítóját, piaci információk alapján a világbajnokság hivatalos taxiszolgáltatója egy valódi fővárosi taxiscég. Úgy tudjuk, a Fővárosi Közgyűlés ezzel kapcsolatban nemrég rendeletmódosítást is hozott, és – ideiglenesen fél évre – a közérdekű információnak minősülő vb-logót teszik majd arra az ezer taxira, amelyek a szerződött céghez tartoznak. Ezek után furcsa lenne, ha a VIP-vendégekre külön szerződést kötöttek volna a szervezők. Annál is inkább, mivel a hivatalos szervező a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az a tárca, amelynek taxisrendelete miatt az Uber tavaly nyáron kivonult az országból.

Érdeklődtünk a tárca sajtóosztályánál, hogy hallottak-e a Hooppsról, tudják-e róla, hogy a hatósági ár alatti fuvarokat szerveznének. Megkérdeztük a világbajnokság szervezőit is arról, valóban a Hoopps szállítja-e majd a VIP-vendégeket. Kerestük magát a céget is azzal kapcsolatban, hogy minden szabálynak megfelelnek-e, így többek között annak, hogy diszpécserszolgálatot üzemeltetnek. Annak idején ugyanis ez volt az egyik legfőbb kifogás az Uberrel szemben. Lapzártánkig nem kaptunk választ egyiküktől sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.