Horvát-amerikai kézbe került a hazai lapterjesztés kulcsszereplője

Gavin Susman a Lapker Zrt. francia anyacégére csapott le.

MN
2017. 04. 11. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdát cserélt a magyarországi lapterjesztés kulcsszereplője, a Lapker Zrt., az új tulajdonos a horvát és amerikai kötődésű Gavin Susman üzletember – derítette ki hivatalos cégközlések alapján a Hír TV.hu.

A tulajdonosváltás a hazai cégbejegyzésekben azért nem látszik, mert Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investors LLC a Lapker Zrt. francia anyacégét vásárolta meg. A Lagardére Services SAS 80,41 százalékos tulajdonosa a Lapkernek, a maradék üzletrészen a Central Médiacsoport, a HVG, a Ringier-Axel Springer, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks Hungary Zrt., valamint a Népszabadságot egykor kiadó, ma Mediaworks-tulajdonú Népszabadság Zrt. osztozik.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Lapker a hazai lapterjesztés lényegében monopol helyzetű szereplője, a Relay és az Inmedio hálózatok üzemeltetője. Befektetésként ugyanakkor nem a legvonzóbb: árbevétele a 2011-es 85 milliárdról 2015 végére 46 milliárd forintra csökkent, adózott eredménye pedig csaknem hárommilliárd forintról négyszázmillióra olvadt öt év alatt. A 2016-os eredményei a cégnek még nem ismertek, de a Népszabadság leállításával a Mediaworks komoly mértékben csökkentette a Lapker bevételeit.

A cikk megjegyzi: a befektetői piacon Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investments nem túlságosan ismert, annál inkább a horvát piacon járatos befektetőcége, a Proficio nevű, amelynek médiaszektorban és a turizmusban, valamint a digitális iparágban vannak érdekeltségei. Ez a portfólió hasonlít Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdeklődési körére is, aki közismerten szereti Horvátországot – tette hozzá a Hír TV.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.