Lázár az agrárpénzek csúszásával a bankokat hozza helyzetbe

Késlekedik a tavalyi gazdatámogatások kifizetése, pedig az érintetteknek nagy szüksége lenne a pénzre.

Tóth László Levente
2017. 04. 10. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár továbbra is akadozva fizeti ki a tavalyi uniós agrártámogatásokat a Magyar Államkincstár (MÁK), szakértők azt tanácsolják a gazdálkodóknak, hogy ne késlekedjenek az idei kérelmek benyújtásával. A hétvége óta május 15-ig nyújthatják be szankciómentesen az egységes támogatási kérelmeikhez szükséges dokumentumokat a gazdálkodók a MÁK-nak. Azok, akik a határidőig nem adják be a papírokat, június 9-ig pótolhatják a mulasztást, de május 15-e után már csak szankcióval együtt fogadja be az igényeket a kincstár. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában. 

Mint azt korábban megírtuk, az agrártámogatások kifizetése ez év elejétől került a MÁK-hoz, miután a kormány megszüntette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH). Emlékezetes Lázár János kancelláriaminiszter ígérete, miszerint az átállás miatt nem lesz fennakadás az agrártámogatások kifizetésében, de ez egyelőre nem jött be: a gazdálkodók egy része hiába várja, hogy megkapja végre a számára megítélt 2016-os agrártámogatást. Sok ezren egy fillért sem kaptak eddig, több mint százezer termelő pedig kapott ugyan valamennyi támogatást, de korántsem annyit, mint amennyire jogosult lenne, mivel a MÁK még mindig csaknem 150 milliárd forinttal tartozik. Mindezek ellenére a gazdáknak érdemes időben benyújtaniuk az új kérelmeket. „A kettőnek ugyanis nincs köze egymáshoz. Legyen csak bent az újabb igénylés is” – mondták lapunknak egy agrárcégeknek könyvelési szolgáltatást is nyújtó társaságnál.

A tavalyi területalapú és közvetlen támogatások kifizetési határideje az idei év június 30-a, de az elmúlt években a termelők nagy része már megszokta, hogy áprilisra majdnem minden pénzhez hozzájutott. Nem véletlenül járt így el az akkor még a Földművelésügyi Minisztérium (FM) felügyelete alá tartozó MVH: a gazdáknak most van szükségük a pénzre a tavaszi munkák elvégzéséhez. A támogatás késése miatt sokan kénytelenek éven belüli hitelt felvenni, pedig „ha klappolna minden” – ahogy az említett szakértő fogalmazott lapunknak – erre semmi szükség nem lenne. A bankoknak persze jól jön ez a kis „bebiztosított” hitel, hiszen a támogatást a gazdák megkapják, lesz miből visszafizetniük a hitelt. Érdemes lesz megnézni majd, mennyivel ugrott meg a rövid lejáratú mezőgazdasági hitelállomány az elmúlt évekhez képest az idén – tette hozzá.

Az egységes támogatás persze nem jár „automatikusan”. Vannak típushibák, amelyeket a termelők a korábbi években a kérelem benyújtásakor elkövettek. Ilyen például az, hogy a gazdálkodó nem volt jogszerű földhasználója az adott területnek. Előfordultak túligénylések is: nagyobb területre kérték a támogatást, mint amekkorát műveltek, de okozott gondokat az úgynevezett zöldítésnél a másodvetés határidőn túli bejelentése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.