Ömlik a közpénz: hétmilliárdot küld a kormány a vajdasági vállalkozóknak

Fizetjük a vajdasági vállalkozók hiteleit, 19 milliárdot költünk az egri gyorsforgalmi útra – ezen a héten sem sajnálta a kormány a közpénzt.

MN
2017. 04. 04. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEU elleni törvény és a civilek szorongatása óriási felháborodást váltott ki, és várhatóan uralni fogja a következő napok közbeszédét is – így nem is olyan könnyű észrevenni, hogy a kormány szép csendben tízmilliárdok sorsáról döntött.

A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben két komolyabb tétel is szerepel: az első határozat azonnali hatállyal 6,8 milliárd forintos kamattámogatást engedélyez a vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájára.

Utóbbi azt jelenti, hogy a vajdasági vállalkozók egy tízéves futamidejű hitelprogram keretében 30 milliárd forintot igényelhetnek szerb bankoktól, a magyar kormány pedig lényegében ezeknek a szerb pénzintézeteknek fog törleszteni a kamattámogatással. Jól hangzik, nem?

A mintegy 7 milliárdos forrás a Prosperitati Alapítványhoz érkezik – a 444 egyébként úgy tudja, a szervezetben több olyan elnökségi tag is van, aki a Fidesz délvidéki partnerénél, a Vajdasági Magyar Szövetségnél is szerepet vállalt vagy éppen vállal. A forrás alapjait egyébként már tavaly novemberben kijelölte a kormány.

Ennél jóval többet költenek az Egert és az M3-as autópályát összekötő M25-ös gyorsforgalmi út fejlesztésére: Orbán Viktor egy tollvonással 18,8 milliárd forinttal növelte meg a projektról szóló támogatási szerződést. Az M25-ös büdzséjét a Magyarépitők.hu szerint tavaly decemberben még csak 6,5 milliárd forintra lőtte be a kabinet, a mostani módosítással viszont a tervezett közel tripláját költhetik a kétszer két sávos, 18 kilométeres útra.

A fentiekhez képest már csak filléres játéknak tűnhet, hogy a hétfői Magyar Közlönyben 622 millió forintot ítéltek meg a Normafán álló lóvasút-végállomás műemléki épületének felújítására, illetve hogy a kormány 200 millió forintból készítteti el a Hajógyári-sziget állami tulajdonú területeinek árvízvédelmi koncepcióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.