A szocialista politikus pszichiátert ajánlott Matolcsynak

Eredetileg Mesterházy Attila az MKB Bank tulajdonosváltásáról kérdezte a jegybank elnökét a parlamentben.

MN
2017. 06. 06. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérdéseket tett fel Matolcsy György jegybankelnöknek az MSZP-s Mesterházy Attila a parlamentben az MKB Bank tulajdonosváltásáról. Nemrég derült ki ugyanis, hogy az államosított, majd a kevésbé értékes részleteitől megtisztított bank végül az Orbán Viktor kormányfőhöz közel álló Mészáros Lőrinc, Matolcsy unokatestvére, valamint jobbkeze Szemerey Tamás és Balog Ádám érdekeltségébe került. Mesterházy szerint az állam által megmentett bankból a Fidesz bankja lett így, amelynek strómanokon keresztül a tulajdonosa Matolcsy György és Orbán Viktor. 

Az Index beszámolója szerint Matolcsy válaszában elintézte annyival a bankváltás történetét, hogy az „egy igazi magyar, XXI. századi sikertörténet”. Hiszen míg az MKB külföldi tulajdonosok kezében veszteséget halmozott fel, a magyar tulajdonosok kezében nyereséges lett. Személyes érintettségével kapcsolatban pedig elmondta, hogy „nem voltam, nem leszek sem tulajdonosa, sem vezérigazgatója” az MKB-nak.

Ennél is furcsább volt viszont, hogy Matolcsy ezután magától, kérdés nélkül terelte a szót arra az összeesküvés-elméletre, amelyet már korábban is pedzegetett a parlamentben, hogy egy szövetségesünk puccsot tervezett a magyar kormány ellen. A cikk szerint Matolcsy azt mondta, furcsállja, hogy Mesterházy nem firtatja most, hogyan is volt az amerikai ügyvivő által szorgalmazott kormányváltás. Szerinte a szocialista politikusnak azért vált kellemetlenné a téma, mert nem tudta megmagyarázni, honnan tudott arról, hogy az amerikaiakról (USA) volt szó, miközben ő nem nevezte meg, melyik országról beszél.

Februári, híressé vált felszólalásában Matolcsy tényleg nem mondta meg, hogy az USA-ról beszél, de közben mégis elég világosan célozgatott ahhoz, hogy mindenki értse, kiről beszél. Az USA nagykövetsége közleményben reagált és utasította vissza a vádakat. 

Mesterházy válaszában megjegyezte, hogy van egy-két jó pszichológus, pszichiáter ismerőse, akire Matolcsynak szüksége lenne. Szerinte az azonnali kérdések órájában pedig a kormánytagoknak és az állami vezetőknek kell válaszolniuk a politikusok kérdéseire és nem fordítva. Matolcsy viszont nem tágított, közölte, hogy Mesterházy nem áll a törvények fölött, és válaszolnia kell, honnan tudott az összeesküvésről. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.