Bejött a papírforma, emelkedett az alapkamat Amerikában

25 bázisponttal emelték az alaprátát.

MN
2017. 06. 14. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal is bejött az elemzői papírforma, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) nyílt piaci bizottsága 25 bázisponttal emelte az alaprátát. Az Egyesült Államokban nem egy konkrét értéket, hanem egy úgynevezett kamatsávot határoznak meg. Ez a sáv most 1-1,25 százalék között húzódik.

A Portfólió.hu elemzése szerint a piac elsőre felemásan értékeli a döntést, erre utal a dollár stabilitása. A lap idézi a Fed közleményét, amely szerint további egy kamatemeléssel számolnak 2017-ben. Az inflációs várakozásokat 1,6 százalékra vágták 1,9 százalékról az idei évre. A kamatemelés egyébként szinte egyöntetű döntés eredménye, a kilenctagú bizottság 8:1 arányban szavazott mellette.

A szakértők úgy gondolják, a tengerentúli emelési hullám Európára nem gyakorol nyomást, így Magyarországon sem valószínű, hogy amerikai mintára az alapkamat emelésébe fogna a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.