Berlinben 1,3 milliárdból kihozták azt, amire mi 30 milliárdot költünk

Új sporttelepeket épít a kormány.

MN
2017. 06. 16. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban megírtuk, hogy több mint 30 milliárd forintot különített el a 2019-es Európai Makkabi Játékokhoz (EMG) szükséges sportlétesítmények kiépítésére a kormány. A nemrég megjelent határozat értelmében a beruházáshoz már az idei költségvetés terhére 2 milliárd forintot biztosítanak, ráadásul ebben nincs benne a tervpályázat lebonyolítására és a kiviteli tervek elkészítésére jóváhagyott további bő 1,6 milliárd. Jövőre már csak a kivitelezésre 12,8 milliárd áll majd rendelkezésre, 2018-ban pedig ennél is nagyobb, 15,3 milliárdos keretet kap a büdzsében.

A Válasz.hu azt írja, Berlinben ugyanez 1,4 milliárdból kijött 2015-ben. A központi német kormányzat összesen 122 millió forintnak megfelelő euróval támogatta a rendezvényt. Az ottani Zsidók Központi Tanácsa forintra átszámolva 92 milliót adott bele, 153 milliót magánadományozók, a legnagyobb részt pedig a részvételi díjakból fedezték. A tartomány ingyen biztosította a sportlétesítmények használatát.

Nagyon úgy fest tehát, hogy ugyanaz, ami a német adófizetőknek egymilliárdnál is kevesebbe került 2015-ben, az a magyar adófizetőknek harmincmilliárdnál is többe fog kerülni 2019-ben – teszik hozzá.

Az Európai Makkabi Játékok az európai zsidó közösség multisporteseménye, amelyet négyévente, két esztendővel a zsidó olimpiaként is ismert és mindig Izraelben rendezett Makkabi Világjátékok után tartanak meg. A legutóbbi ilyen verseny 2015 nyarán Berlinben volt, s novemberben döntöttek a 2019-es helyszínről, akkor Budapest Bázelt előzte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.