Bírósághoz fordultak az Opimus kisrészvényesei

A társaság májusi közgyűlésének a határozatait támadták meg a bíróságon.

MNO
2017. 06. 06. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) bíróságon megtámadta az Opimus Group Nyrt. május 2-i közgyűlésén hozott határozatokat, kérve azok hatályon kívül helyezését - közölte az Opimus a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.A tájékoztatás szerint a peres eljárást a Fővárosi Törvényszék folytatja le.

Emlékezetes: az Opimus Groupban az öt százaléknál nagyobb tulajdonosok közé tartozik a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, aki egyben Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa, neki 16,90 százalékos részesedése van. Emellett jelen van a cégben a STATUS Capital Befektetési Zrt. 8,38 százalékkal, valamint a Konzum PE Magántőkealap 14 százalékkal. Az Opimus korábban közölte, hogy a Konzum PE Magántőkealap további 10,53 százalékos, a vele összehangoltan eljáró Konzum Management Kft. 15,86 százalékos és Mészáros Lőrinc 7,47 százalékos részvénycsomagot kíván szerezni a társaságban kötelező nyilvános vételi ajánlattal.

A Tebész álláspontja szerint a társaság jogsértő feltételeket szabott meg a májusi közgyűlésen való részvételhez, így az ott hozott határozatok is jogellenesek. Az érdekvédő szervezet honlapján közzétett tájékoztatás szerint a közgyűlési meghívót a jogszabályi előírással ellentétes, a részvényeseket félrevezető tartalommal jelentették meg, abban ugyanis előzetes regisztrációhoz kötötték a közgyűlésen való megjelenést. Az éves közgyűlés az alacsony részvétel miatt sikertelen volt, a megismételt közgyűléshez pedig feltételül szabták, hogy azon csak azok a részvényesek vehetnek részt, akik már elsőre is jelezték részvételi szándékukat. A legsúlyosabb törvénysértést a Tebész szerint akkor követte el a tőzsdei cég vezetése, amikor a megjelent és törvényes jogaival élni kívánó kisrészvényest – a Tebész képviselőjét – nem engedte regisztrálni a megismételt közgyűlésre.

Az Opimus május 2-i, megismételt éves rendes közgyűlésén a 2016. évi beszámolók elfogadása mellett új tisztségviselőket is választottak. Az Opimus Group Nyrt. részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír a keddi tőzsdenapot csaknem 15 százalékos erősödéssel, 86 forinton zárta, ez az elmúlt egy év legmagasabb árfolyama, a legalacsonyabb 11 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.