Havi félmilliót keres Polt lánya az MNB-nél

Polt Petrát a legfőbb ügyész felesége vette fel.

MN
2017. 06. 15. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havi bruttó 500 ezer forintos fizetésért vette fel Polt Petrát, Polt Péter lányát a legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna az MNB-be – írja a 24.hu.

A portál közérdekűadat-igényléssel élt, így tudta meg az összeget. Azt írja, ezt még megfejeli – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ezt leosztva havi szintre kicsivel több mint 40 ezer forint jön ki. Vagyis összességében pályakezdő munkatársként 500+40 ezer forint juttatásban részesül Polt Petra, ami nettóban a havi 360 ezer forintot közelíti.

Az továbbra sem világos, hogy a legfőbb ügyész felesége részt vett-e a legfőbb ügyész lányának felvételéről szóló döntés meghozatalában. A jegybank első válasza ezzel kapcsolatban az volt, hogy Polt Petra az intézmény általános felvételi eljárása eredményeként kapott jogászi munkakört a jogi igazgatóságon. Amikor újra rákérdeztek arra, hogy a döntésben vagy a döntés-előkészítésben részt vett-e Polt-Palásthy Marianna, a központi bank hasonlóan, de kicsit bővebben válaszolt: közölték, hogy a munkavállalót az MNB általános felvételi folyamata szerint választották ki a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató a felvételi eljárásokban közvetlenül nem vesz részt.

A jegybank korábban kiemelte, hogy szerintük összeférhetetlenség nem áll fenn.

Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna egyébként nem vér szerinti rokonok, de családtagok: a lány Polt Péter korábbi házasságából született.

Polt-Palásthy Marianna a bruttó 4,95 millió forintos havi fizetésével – amelyhez még hozzátartozik a nagyjából évi 0,5 milliós béren kívüli juttatás és az előző évi személyi alapbérének 3,8 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás – a legjobban fizetett jegybanki alkalmazott. Emellett pedig a felügyelőbizottsági tagságáért két MNB-s alapítványtól is kap pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.