Izgalommal várják Amerikában, mit lép este a jegybank

Biztosra veszik a pénzpiacok, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ismét emeli az irányadó kamatot.

MN
2017. 06. 14. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen biztosra veszik a pénzpiacok, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) ismét emeli az irányadó kamatot, immár harmadik alkalommal Donald Trump elnökválasztási győzelme óta. Hivatalos bejelentés magyar idő szerint ma este hét óra után várható, de az elemzők 95 százaléka arra számít, hogy a Fed 25 bázisponttal 1-1,25 százalékra emeli az irányadó kamatot. Az elemzők körében izgalmat csupán az jelent, hogy milyen ütemet vesz fel a 2015-ben indult amerikai kamatemelési ciklus. A túl gyors ütemű emelés megijesztheti a befektetőket, ez pedig visszavetheti a gazdasági növekedést is, emiatt a Fed várhatóan csak óvatos lépést tesz majd. – Az emelés ténye azonban már önmagában is negatív hír a kötvénypiac számára, így a befektetőknek jelenleg inkább Európa, ezen belül is a részvénypiacok, irányába érdemes fordulni, ahol továbbra is marad az alacsony kamatszint – közölték a K&H Alapkezelő elemzői.

A szakértők számára az az igazi kérdés, hogy a következő egy-két évben mekkora kamatszint várható, mivel az már tudvalevő, hogy a hosszú távon 3 százalékra emelkedő jegybanki alapkamat már 2019 végére megvalósul. – A túl gyors emelési ütem ellen szól azonban, hogy a makrogazdasági mutatók március óta inkább csalódást okoznak, és az infláció is a vártnál alacsonyabb. Így várhatóan csak nagyon óvatosan fog kommunikálni az amerikai jegybank, nehogy a rossz tőkepiaci hangulat elrontsa a reálgazdasági teljesítményt – közölte Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő portfóliómenedzsere. A szakember szerint mivel az Európai Központi Bank (EKB) eddig sem a Fed útját járta, a jövőben sem várhatunk nagy változást ezen a téren, hiszen míg a Fed előbb kamatot emel, majd aztán csökkenti az eszközvásárlási programját, addig az EKB részéről addig nem várható szigorítás, amíg az eszközvásárlási program ki nem fut. Arra tehát nem lehet számítani, hogy az EKB kamatot emelne, amely jó hír a Magyar Nemzeti Bank számára is. Ezáltal ugyanis továbbra is alacsony szinten maradhatnak a hazai kamatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.