Jövő szombaton tüntetnek a tescósok

Szolidaritásból más üzletlánc alkalmazottai is csatlakoznak.

Horváth Attila
2017. 06. 27. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 8-án több százas nagyságrendű dolgozói tüntetést szerveznek Budapesten, a Fogarasi úti Tesco elé. Nem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a hipermarkettel, az üzletlánc nem teljesíti a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit – mondta el Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A cég vezetői a két héttel ezelőtti tárgyalásukon meg sem jelentek, helyettük szakértőkkel kellett beszélnie a szakszervezetnek. Sztrájkbizottság is alakult, a megmozdulás formáiról még egyeztetnek, de minden bizonnyal szándékos munkalassítás várható.

Mint korábban megírtuk, a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó további fejlesztésre. A cégnél egyébként 17 500-an dolgoznak, januárban 12 500 embert érintett a kormány által előírt, kötelező szakmunkásminimálbér-emelés, megkapták az előírt 161 ezer forintot. A többieknek azonban, akik eddig is 161 ezer forint felett kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 30-35 ezer forintot kellett volna, hogy jelentsen. Más üzletláncoknál megtörtént az arányosítás, a Tesco azonban közölte, nincs erre pénze.

Fontos ugyanakkor az is, hogy tavaly az általánossal szemben a Tescónál nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér. A mostani emelés így nem 25, hanem csak 18 százalékot jelentett, tehát valójában ez a réteg is elégedetlen. Nekik a Tesco vezetése korábban 4 ezer forintos emelést ajánlott, a többi 5 ezer, jellemzően magasabb pozícióban lévő dolgozónak pedig mintegy 2,3 százalékosat. Ez az elnök szerint nevetséges összeg, legalább ötszázalékos emelésre lenne szükség.

A jövő szombati tüntetéshez vidéki városokból, buszokkal is érkeznek majd dolgozók. Magyarországon szinte példa nélküli esemény, hogy más üzletlánc alkalmazottai is csatlakoznak szolidaritásból. Sőt, a megmozduláson a kereskedelmi szektoron kívül más területen dolgozó munkavállalók is részt vesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.