Kiemelt társaság lett a bukott Palóc Nagyker

A volt dolgozók állami pénzből, a bérgarancia-alapból kapják meg az elmaradt fizetésüket.

Horváth Attila
2017. 06. 15. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány a felszámolás alatt lévő Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t. Azok a társaságok kaphatják meg ezt a státust, amelyek adósságai rendezéséhez, a hitelezőikkel való egyezséghez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Így talán a korábban a CBA franchise-partnereként ismert salgótarjáni székhelyű társaság alkalmazottai is megkaphatják végre az elmaradásaikat. A törvény megemlíti, hogy ilyen esetben kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint menjen végbe. Ezen cégek csőd- és felszámolási eljárását az általános szabályoktól eltérően kell lebonyolítani, élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki. A kiemelésre magyarázat lehet, hogy a cég korábban 1300 embernek adott munkát, 27 milliárdos árbevételt produkált, Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójának számított.

– A volt dolgozók, akik még mindig a bérükre várnak, állami pénzből, a bérgarancia-alapból kapják meg az elmaradt fizetésüket. Fejenként átlagosan több mint egymillió forintos bruttó összegről van szó. A Palóc Nagyker utoljára januárban utalt nekik, azóta viszont nem kaptak fizetést – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára. Demeter László hozzátette, a cég vezetése a mai napig arra szólít fel több alkalmazottat, hogy vegye fel a munkát, raktározzon, rendezze a megmaradt árut, pedig nekik a buszjegyre sincs pénzük, amivel dolgozni mehetnének. A cégnek azonban nincs már joga felszólítani senkit, erre a titkár rendszeresen fel is hívja a boltosok figyelmét. Mint ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, a tél folyamán még igyekeztek menteni a menthetőt azzal, hogy a raktáron maradt árut megpróbálják eladni, és az eladók rettenetes körülmények között, gyakorlatilag fűtetlen helyiségekben végezték a munkájukat. Demeter László elmondta: jelenleg a munkaügyi központ vizsgálja a felszámoló cég bérszámfejtését. A szakszervezeti vezető reményei szerint hamarosan pénzükhöz juthatnak a régóta várakozó dolgozók, addig is örülnek a kormány döntésének.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. kálváriáját a tavaly szeptemberi kezdetektől figyelemmel kísérte lapunk. Már júliusban is sejteni lehetett, hogy nagy a baj, de az ősz első hónapjában derült ki, hogy az elmúlt három évet veszteséggel zárta a társaság. A vonatkozó törvény szerint január 1-je után be kell zárni azokat a hálózatokat, amelyeknél két egymást követő üzleti évben a nettó árbevétel eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredményük nulla vagy negatív. Az Index korábbi elemző cikke szerint a dohányforgalmazás kiesése, a – tavaly visszavont – vasárnapi zárva tartás miatti veszteség, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a tranzakciós illeték, a reklámadó, az útdíj bevezetése, a rehabilitációs hozzájárulás emelkedése, a kötelező garantált bér emelkedése és a járuléktöbblet hatása, valamint a beszállítóknak való fizetési határidő csökkenése vezethetett idáig.

A Palóc Nagyker üzleteinek döntő többsége bérlemény. Mintegy húsz saját tulajdonú üzlete van, ezek sorsáról információnk szerint még nem döntöttek, de úgy tudjuk, több vevő is bejelentkezett már. Eddig mindössze egyetlen üzletét tudta eladni a csődbe jutott kft., a vevő a Spar volt. Egy szolnoki boltot vett meg az üzletlánc, amint ezt a sajtóosztálytól korábban megtudtuk. Hogy a többi üzlettel mi történik majd, arról egyelőre csak találgatni lehet. A boltokra információink szerint a Coop is pályázik, tőlük hónapok óta nem kaptunk visszajelzést erre vonatkozóan. Magánszemély érdeklődőkről is hallottunk, de úgy tudjuk, a lehetséges vevők kivárnak, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá az üzletekhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.