Közmunkásokkal csökkentenék a munkaerőhiányt a Balatonnál

A minimálbér-emelés is ront a vendéglősök helyzetén, a KISOSZ 8-10 százalékos járulékcsökkentést szeretne.

MN
2017. 06. 07. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatonnál az idei szezonban nagy hiány van a gyakorlattal rendelkező szakemberekből, elsősorban szakácsból, pincérből, eladóból. A helyzetet ugyan enyhíti a diákok nyári munkába állása, de szükség volna állami szerepvállalásra is – mondta Kertész Rezső ügyvezető társelnök a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) egyik tagszervezete, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete dél-balatoni turisztikai szezonindító fórumán Balatonszárszón.

A KISOSZ javaslata szerint valamilyen ösztönzéssel vagy jogszabály-változtatással kellene minél több álláskeresőt és közhasznú foglalkoztatottat a vállalkozói szférába irányítani. Célszerű lenne a Balatonnál olcsó munkásszállásokat létrehozni és a munkavállalók szállítását szervezetten megoldani – mondta Kertész Rezső az MTI tudósítása szerint.

A szervezet társelnöke jelezte azt is, hogy a vállalkozók sérelmezik, hogy miközben a minimálbér növekedése jelentős pluszkiadás számukra, ezzel arányosan nem csökkentek a járulékterheik. A hiányzó munkaerő pótlásában is segítséget nyújtana egy 8-10 százalékos adó- vagy járulékcsökkentés. A vendéglátó üzletekben a kötelező szervizdíj bevezetésének ötletét a KISOSZ információi szerint a kisvállalkozók többsége elutasítja, az ötletről nem volt semmiféle szakmai egyeztetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.