Már júliusban munkalassítás jöhet a Tescóban

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást.

MN
2017. 06. 15. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást a Tesco áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között, ezt követően pedig nyilvánosságra kerül, pontosan mikor és milyen törvényes eszközökkel fejezik ki elégedetlenségüket a dolgozók az üzletlánc évek óta elhibázott bérpolitikája miatt – írja a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a lapnak elmondta: a szakszervezeti összefogásból országos elégedetlenségi hullámmá dagadó ügyhöz az érintett dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is csatlakoztak, akik a kijelölt Tesco áruházakban részt vesznek majd a szervezett demonstrációkban.

Egyébként egyre több Tesco-egységben vannak látható jelei az áruházláncnál jellemző munkaerőhiánynak, újabban például az egyik vidéki üzlet bejáratánál a cég külön felirattal figyelmezteti a betérő vásárlókat, hogy csak akkor válasszák azt a boltot, ha felkészültek a hosszú várakozásra a pénztárnál – írja a lap. Bubenkó Csaba szerint egy másik, Bács-Kiskun megyei egység dolgozói pedig a Tesco által legutóbb bejelentett, 7200 dolgozót érintő, csekély összegű béremelés hírére egy emberként csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, és azóta is folyamatosan érkeznek az aláírások a szakszervezetekhez.

A lapnak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke is megerősítette, hogy közelednek a demonstráció felé, és több ezer aláírás gyűlt már össze annak támogatására, hogy a szakszervezetek fellépjenek a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezése érdekében. A demonstrációs megmozduláshoz ráadásul nem csupán a tescós alkalmazottak java része, hanem más nagy áruházak dolgozói is csatlakoztak a szolidaritási nyilatkozatukkal – mondta Buday Pálné. Jelezte, hogy első körben munkalassítás következhet az áruházakban, ráadásul már július során, mivel az első, megemelt fizetéseket augusztusban kapják kézhez a munkavállalók, amikor végképp világossá válik számukra, hogy a jövőben milyen megbecsültségre számíthatnak a nemzetközi üzletlánc alkalmazásában – teszi hozzá a Magyar Idők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.