Tömegközlekedésre váltottak az utazók: nyereséggel zárt a BKK

Jól fogytak a jegyek és a bérletek, a pótdíjazásból is sok pénz folyt be a kasszába.

MN
2017. 06. 13. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros közlekedésszervező cégének, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek, amely a múlt évben háromszázmillió forintos profitot termelt – derül ki a társaság beszámolójából, amelyet a Világgazdaság keddi száma ismertetett.

A BKK 2016-ban 181,9 milliárd forintnyi összbevételt realizált, ebből több mint 89 milliárd volt a belföldi értékesítés nettó árbevétele, ami azonban csökkent 2015-höz képest, egyebek mellett azért is, mert tavaly átadták az agglomerációs közlekedést és a HÉV-et. Az egyéb bevétel meghaladta a 92 milliárd forintot.

A jegyek és a bérletek értékesítéséből tavaly 63,7 milliárd forint folyt be, ami kétmilliárdos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A beszámolóból nem derül ki, hogy mi állhat a háttérben, de miután a múlt évben sem emelkedtek a tarifák, így a növekvő utasszámmal vagy az értékesítés szerkezetében bekövetkezett változással magyarázható, vagyis lehet, hogy tavaly többen vettek például bérletet, mint korábban.

A BKK az a fővárosi vállalkozás, amely megrendeli a szolgáltatásokat például a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-től, amiért aztán fizet a cégnek (az utasok tehát nem BKV-, hanem BKK-jegyet vásárolnak).

A múlt évben jelentősen megnőtt a pótdíjakból befolyó összeg is, ebből tavaly több mint másfél milliárd forintnyi bevétele származott a BKK-nak, míg egy évvel korábban nem érte el az egymilliárd forintot sem.

A Világgazdaság cikke szerint úgy tűnik, mintha kevesebben használnák, vagy rövidebb távon vennék igénybe a közösségi kerékpárokat (Bubi), tavaly ugyanis nyolcmillió forinttal kevesebb, 83 millió forintos bevétele származott ebből a forrásból a BKK-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.