Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Az egyre vészesebb munkaerőhiány miatt kivonulhat a Samsung Szlovákiából

A dél-koreai cég, amely az ország egyik legnagyobb beruházója, ráadásul csak az első fecske, amely távozhat.

MN
2018. 01. 11. 13:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Samsung is hátat fordítana Szlovákiának – ezzel a címmel jelent meg az Új Szó portálján a Sme napilap értesülése, amely szerint a televíziót is gyártó cég távozni készül szomszédunktól. A cikk szerint Szlovákiában hasonló gondokkal küzdenek, mint Magyarországon, vagyis a munkaerőhiány miatt már több ezer állásra képtelenek szakképzett munkaerőt találni a cégek. Ezt pedig a külföldi munkaerő egyre nagyobb beáramlásával sem képesek pótolni.

„Több társaság a bérek növelésével próbálja meg elszippantani a szakképzett dolgozókat a versenytársaitól, olyanok is akadnak azonban, amelyek már a kivonulást fontolgatják. A Sme napilap által megszellőztetett információk szerint ez utóbbiak közé tartozhat az ország egyik legnagyobb beruházója, a dél-koreai Samsung. A napilap három, egymástól független – ügyvédi, személyzeti és ipari – forrásra hivatkozva tette közzé a hírt, miszerint az elektronikai cég gyártásának legalább egy részét külföldre helyezné át, arra hivatkozva, hogy Szlovákiában egyre kiélezettebb az alkalmazottakért folytatott harc” – idézi az értesülést az Új Szó.

A Samsungnak két üzeme van Szlovákiában: Galántán és a Nagyszombat melletti Vedrődön (Voderady). Az előbbi 2002 óta működik, az utóbbit öt évvel később kezdték el építeni. Együttesen pár ezer embernek adnak munkát. A Samsung problémája, írják, hogy elsősorban betanított munkásokról van szó, vagyis nem lehet nagyobb hozzáadott értéket biztosító gyártásról beszélni. Márpedig ez esetben a bérek növelése nem számít a legnyereségesebb megoldásnak.

A Samsung számára az olcsó külföldi munkaerő jelentené a kiutat, ezt azonban a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé. Több elemző ezért úgy véli, a Samsung nyomást gyakorolna a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok liberalizálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.