Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Bulgária belép az euró előszobájába

Várhatóan júniusig csatlakoznak az ERM 2-nek nevezett árfolyamrendszerhez – jelentette be a pénzügyminiszter.

MTI
2018. 01. 11. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vladiszlav Goranov emlékeztetett arra, hogy Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát. Az MTI által idézett szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek teljes mértékben megfelelnek az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgáriában államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa.

Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt ugyanakkor, hogy Bulgária az egyik legszegényebb és legkorruptabb a huszonnyolc tagország között.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM 2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez való csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A Reuters értesülése szerint a szófiai kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországival az ERM 2-csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.