Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Díjmentes lesz a bankszámlák megszüntetése

A folyószámlahitelt igénybe vevő ügyfelek számára továbbra is nehézkes a váltás.

Hajdú Péter
2018. 01. 10. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankszámlák megszüntetése, mert a hét végétől hatályba lépő új pénzforgalmi törvény számos, az ügyfelek számára kedvező változtatást tartalmaz. A legfontosabb módosítás az, hogy a számlanyitástól számítva a korábbi egy év helyett már hat hónap után díjmentesen szüntethető meg a bankszámla. Az Azénpénzem.hu pénzügyi szakportál az esemény kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a lehetőség ugyan valóban létezik, azonban ennek ellenére sokan maradnak régi bankjuknál, még ha akadna is kedvezőbb számlavezetési lehetőség más pénzintézetnél.

Egyfajta röghöz kötésként működhet például, ha valaki folyószámlahitelt vesz fel a bankjától. Erre jellemzően akkor kerül sor, ha az ügyfél tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér. Vagyis minden hónapban többet költ, mint amennyi a számlára utalt fizetés összege, s a különbözetet folyószámlahitellel pótolja. Ezért, ameddig utol nem éri magát, nem tud új bankszámlát nyitni, még ha annak számlavezetési feltételei kedvezőbbek is lennének számára. Ezt igazolja a GfK kutatóintézet egy korábbi felmérése, amely szerint azon ügyfelek között, akik bankváltásban gondolkodnak, feleakkora a folyószámlahitelesek aránya, mint az összes banki ügyfél között. A konkrét számok alapján a váltásban gondolkodók között 5,6 százalékos a folyószámlahitelt törlesztők aránya, míg az átlagos banki ügyfél esetén ez a szám 10,4 százalék.

Azok számára azonban, akik nem kötődnek ilyen módon a bankjukhoz, jó hír, hogy amennyiben a bankszámlaszerződés módosításakor valamelyik banki szolgáltatás megszüntetéséről van szó, a feleknek el kell számolniuk egymással. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha például hónap közben szűnik meg a bankszámla, akkor a bank nem számolhatja föl a teljes havidíjat, hanem annak csak időarányos részét. Fontos változás még, hogy ebben az esetben semmiféle külön költséget vagy díjat nem számíthat fel a számlatulajdonosnak. A bankszámlaváltásnál azonban óvatosnak kell lenni az ügyfélnek, mert előfordulhat, hogy a banki ügyintézőtől nem kap minden részletre kiterjedő tájékoztatást az ügyfél. Előfordulhat, hogy csak a konstrukció pozitívumait sorolja a bank munkatársa, az esetleges kedvezőtlen költségelemekről hallgat.

A hét végétől életbe lép egy másik fontos változtatás is. Eszerint online vásárlások esetén az ügyfél kérésére a szolgáltatást nyújtó vállalkozás, például a Google vagy az Amazon utalást indíthat az ügyfél számlájáról, így egyszerűen fizetheti ki az ügyfél a webáruházban vásárolt áru értékét. Kérdés persze, hogy a pénzügyileg alultájékozott és a banki folyamatokat nehezen átlátó magyar felhasználók mennyiben fognak élni ezzel a lehetőséggel. A bizalmatlan hazai bankszámla-tulajdonosok kétségeit az ilyen szolgáltatásokkal kapcsolatban tovább erősítheti, hogy a jogszabály hosszan taglalja, mi a követendő eljárás akkor, ha a fizetést kezdeményező szolgáltató csalárd módon, vagyis a bankszámla-tulajdonos felkérése, illetve engedélye nélkül fér hozzá a számlához, és kezdeményez arról utalást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.