Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Félmilliárdot küld a kormány a határon túli falugazdászoknak

Az összegből száz gazdálkodó léphet be az erdélyi, vajdasági vagy kárpátaljai gazdahálózatokba.

MTI
2018. 01. 12. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Elmondta, hogy a kormány 2018-ra első körben 100 millió forintot fogadott el a határon túli falugazdász-hálózat kiterjesztésére, ezt egy kormánydöntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a hálózatba. Kiválogatásuk a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával fog megtörténni.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában, a szakoktatáshoz való hozzáférésben segítenek, átadják a jó szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, ahol tevékenykednek – ismertette a miniszter.

Fazekas Sándor elmondta továbbá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium más programokkal is segíti az erdélyi gazdákat. Tavaly kezdték el az erdélyi mezőgazdasági szakképző intézmények tangazdasági háttere kiépítésének előkészítését, ezen most is dolgoznak. Fontosnak tartja, hogy idén is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a határon túli magyar termelőknek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). Hozzátette: mindegyik program azt a célt szolgálja, hogy a vidék minél több fiatalt tudjon megtartani, minél többen találjanak megélhetést szülőföldjükön a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban.

A tárcavezető közölte: továbbra is keresik a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a „pálinka” megnevezést. Jelenleg ugyanis ennek a terméknek földrajzi eredetvédelme van az Európai Unióban: csak Magyarországon és négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani.

A miniszter megjegyezte: Románia és Magyarország kiemelt partnerei egymásnak, mind az agrártermékek kereskedelmében, mind pedig az európai agrárpolitika küszöbön álló megújításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.