Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Jól járt, aki 2011-ben nem hallgatott a Fidesz javaslatára

A magánnyugdíjpénztári tagságnál maradók megtakarítása átlagosan hetven százalékkal nőtt.

MN
2018. 01. 15. 7:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes volt figyelmen kívül hagyni a Fidesz javaslatát 2011-ben a magánnyugdíjpénztári tagságot illetően. Még 2010 végén Selmeczi Gabriella mondta: „Most szeretnénk mindenkit arra rávenni és meggyőzni, hogy jöjjön vissza a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe.” Az ATV.hu cikke szerint azonban a magánnyugdíjpénztári tagságnál maradók megtakarítása átlagosan hetven százalékkal nőtt. A portál egy friss kimutatásra hivatkozik, amely szerint az eltelt években 10 százalék körül alakult a nyugdíjvagyonok gyarapodása, ugyanakkor szakértők szerint esélytelen, hogy az állami rendszer is ilyen gyarapodást produkált volna.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott arra hivatkozott, hogy a magánpénztárak rosszul gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel, ezért volt szükség a kormány lépésére, amelyet egy új felmérés nem igazol: Azénpénzem.hu szerint a magánpénztáraknál körülbelül 58 ezer ember hagyta a pénzét, ami jó befektetésnek bizonyult. A portál úgy számolt, hogy az elmúlt hat évben átlagosan 70 százalékkal gyarapodott az ott hagyott vagyon.

A fideszes Budai Gyula most azzal védekezett, hogy „bankjogi kérdés, amit nekem föltett, hogy milyen hozam, meg milyen kamat, meg mit tudom én. Azt kérem, hogy a kérdéssel forduljanak a nemzeti bank elnökéhez”. Simonovits András nyugdíjszakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a piac esetleges változásai még befolyásolhatják a megtakarításokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.