Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Kilőtt a tojás ára, de drágult a tej és a tűzifa is

Az árak éves drágulása 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál.

MN
2018. 01. 12. 8:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest, decemberben pedig 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Korábban az elemzők is ilyen mértékű, 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re.

A legnagyobb drágulást a szeszes italoknál és dohányáruknál (6,8 százalék), valamint az élelmiszereknél (3,5 százalék) mérték. Az élelmiszerek közt leginkább a tojás (39,4 százalék), a vaj, vajkrém (15,1 százalék), a tejtermékek (7,9 százalék), a kenyér (7,7 százalék) és a kávé (5,6 százalék) drágult egy év alatt.

A háztartási energia ára átlagosan csak 1,6 százalékkal kerül többe, de a legszegényebbek számára fontos tűzifa és a palackos gáz ára 13,3, illetve 11,3 százalékkal nőtt. Egy főcsoportban mértek csökkenést: a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

A KSH adatai szerint az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál, azonban még így is a jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.