Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Kizárják az emberi tényezőt: kormány sem lesz a GM önvezető autójában

Aggódhatnak a taxisok, ha a Cruise AV megkapja az engedélyt: egyszerűen nem lesz rájuk szükség.

Kovács Áron
2018. 01. 12. 6:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is benyújtotta engedélykérelmét a General Motors (GM) amerikai autógyártó konszern az első önvezető autójára, amely a tervek szerint 2019-ben már közlekedhetne az utakon. A Cruise AV – az elektromos hajtású Chevrolet Bolt EV önvezető verziója – kifejezetten a kereskedelmi személyszállítás, vagyis taxizás céljára készül majd, és teljesen kizárja az emberi tényezőt a vezetésből.

Az autóban nem lesz se kormány, se gáz- vagy fékpedál, így az utas még akkor sem avatkozhat be a vezetésbe, ha akarna, vagy épp vészhelyzet miatt szükségesnek látná. A mozgásukban korlátozottak számára az ajtók is maguktól nyílnak és záródnak majd, illetve a látássérültek kedvéért teljes hangvezérlése lesz a járműnek. A vállalat elnöke, Dan Ammann egyszerűen szükségtelennek nevezte a kézi vezérlés hagyományos eszközeit. 

A GM nem az első cég, amely tervbe vette az úgynevezett robottaxik gyártását. Az Uber vagy a Waymo (a Google anyacége, az Alphabet Inc. leányvállalata) már tesztelik az önvezető autókat, igaz, még csak szűk körben. A Ford kedden jelentette be, hogy a Postmates partnereként önvezető autókat gyártana áruszállítási feladatok ellátására. 

Ahhoz, hogy a GM engedélyt kapjon, 16 ponton kell módosítani a szövetségi járműbiztonsági szabályokat, például azért, mert kormánykerék hiányában nem lehet oda helyezni a kötelező légzsákot. Hét amerikai állam már engedélyezte az önvezető autókat, de vannak olyanok, amelyek előírják, hogy az autonóm autóban is ülnie kell valakinek, akinek van jogosítványa. A GM azon dolgozik, hogy ezeket a szabályozásokat megváltoztassa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.