Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Közösen készülnek a kriptodevizák szabályozására a németek és a franciák

A két ország a márciusi G20-csúcson terjeszti majd elő a bitcoin sorsát is eldöntő javaslatát.

MN
2018. 01. 18. 19:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország és Németország közös javaslatot terjeszt elő a bitcoin és más kriptodevizák kereskedésének szabályozására a G20-csoport következő csúcstalálkozóján – jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter Párizsban német kollégájával, Peter Altmaierrel tartott tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón, amelyről az MTI is tudósít.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusban Argentínában tartja majd következő tanácskozását.

Le Maire rámutatott, hogy a két nagy nyugat-európai országnak ugyanazok az aggodalmai, és egyaránt szabályozni akarják a kriptodevizák piacát. Közölte, hogy a bitcoinhoz kapcsolódó kockázatokról közös elemzést és szabályozási javaslatokat terjesztenek elő a G20-ak Buenos-Aires-i csúcstalálkozóján márciusban.

A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin és más nagy piaci kapitalizációjú kriptodevizák értékük jelentős részét veszítették el a hét közepén két nap alatt azokra a jelzésekre, hogy a hatóságok világszerte a kriptopénzek feletti ellenőrzés szigorítására készülnek. A bitcoin árfolyama 10 ezer dollár alá esett, ami kevesebb mint fele a december közepén 20 ezer dollár körül megütött történelmi rekordértéknek.

A bitcoin árfolyama tavaly rohamosan – egy év alatt ezer százalékkal – emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. A látványos emelkedés leginkább a kisbefektetőket hozta lázba szerte a világon, a nagy intézményi befektetők túlnyomó része távol maradt a rendkívül kockázatos kriptodevizapiacoktól.

„Megvan az a felelősségünk a polgárokkal szemben, hogy a szabályozás révén csökkentsük a kockázatokat\" – hangoztatta Peter Altmaier.

Nemrég a bitcoinnal zajló kereskedés fellegvárának számító Kína és Dél-Korea is kinyilvánította szándékát a kriptodevizákkal való kereskedés szabályainak megalkotására, hívta fel a figyelmet a finanzen.net német pénzügyi szakportál. A cikkben leírják azt is, hogy a két ázsiai ország a bitcoin és a hasonló digitális pénznemek teljes betiltását is fontolóra vette. A német Szövetségi Jegybank a hét elején sürgette nemzetközi együttműködés kialakítását a kiberdevizák szabályozása ügyében, emlékeztetnek.

A francia és a német gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy március és június között közös javaslatokat tesz az euróövezet reformjára, ideértve a bank-, a tőkeunió és a fiskális konvergencia kérdéseit, hogy még idén megállapodásra jussanak az erősebb integráció kialakításáról. Bruno Le Maire és Peter Altmaier jelezte, hogy a két ország nyitott a többi euróövezeti országot bevonni ebbe a munkába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.