Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Nyolcmilliós bírságot fizet az FHB Bank számviteli hiányosságok miatt

Az MNB az OTP esetében is a nyereménybetétek kamat- és nyereményalap-számításánál tárt fel hiányosságokat.

MN
2018. 01. 22. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank üzletszabályzatuk kiegészítésére kötelezte az FHB Kereskedelmi Bankot és az OTP Bankot, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást adjanak a nyereménybetétek kamat- és nyereményalap-számításáról. Az ellenőrök a termékre vonatkozó üzletszabályzatuk kiegészítését írták elő az érintett két banknak, melyre március 31-ig adtak határidőt. Az MNB az FHB Bank esetében – a termékhez kötődő számviteli hiányosságok miatt is – nyolcmillió forint bírságot szabott ki. Az OTP-nél a szabálytalanságok mértéke nem tette szükségessé bírság kiszabását.

Az FHB Bank esetében azt is előírták, hogy a hitelintézet zárt, nyomon követhető rendszerben vezesse a nyereményalap-képzésével kapcsolatos nyilvántartásait. A bírság kiszabásánál az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy a problémáknak nem volt hatásuk a pénzügyi piacok szereplőire, a hitelintézet a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, illetve a sorsolások lebonyolítása megfelelő volt. A jegybank tavaly január 1-jétől kezdődően tekintette át a nyereménybetétek kondícióit annál a két hitelintézetnél, amely Magyarországon ilyen terméket forgalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.