Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Paksi Atomerőmű: Minimális a 4. blokk süllyedése

Ez hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot – szögezték le.

MN
2018. 01. 09. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot a paksi atomerőmű 4. blokkjának minimális süllyedése – szögezte le az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Keddi közleményükben kiemelték, hogy rendeltetésétől, jellegétől függetlenül minden épület süllyed már az építés alatt és azt követően is, hiszen a talaj az épület alapozása alatt a terhelés hatására tömörödik, a megnövekedett feszültségek által létrehozott összenyomódás hatására új egyensúlyi állapot áll elő. „Az ismert folyamat folyamatos monitorozása érdekében 130 mérőpontból álló ellenőrző rendszer figyeli évtizedek óta a süllyedés aktuális állapotát. A süllyedés ütemére jellemző, hogy folyamatosan lassuló mértéket mutat, a tavalyi évben 0–1 mm közötti értéket mértünk” – írták.

Hozzátették, hogy a süllyedés mértéke, annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját.

A közleményben felidézik, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly év végén megkapta a 4. blokk üzemidő-hosszabbítási engedélyét. „Ezt követően sajnálatos módon riadalomkeltésre alkalmas híresztelések jelentek meg a sajtóban a 4. blokki reaktorépület süllyedésével kapcsolatban” – fűzték hozzá.

Hétfőn a Népszava arról írt: Pakson alkalmatlan a lösztalaj az újabb blokkok felépítésére, a talaj már most is süllyed. A 4-es blokk engedélyének indoklására hivatkozva közölték, hogy a Paksi Atomerőművet az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel az Országos Atomenergia Hivatal. A lap szerint az adatok arra utalnak, hogy a süllyedés mértéke a vártnál jelentősebb, megfelelő terv pedig nincs arra, ha a 4-es blokk reaktortartályának síkja nagyobb mértékben megdőlne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.