Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország

Remek hírt kaptak a horgászok

Több hal kerülhet a halastavakba az áfacsökkentés hatására. Vajon mi lesz a boltokban?

MN-Összeállítás
2018. 01. 10. 14:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár húsz százalékkal is növelhetik idei haltelepítéseiket a horgászegyesületek annak nyomán, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a hal általános forgalmi adójának (áfa) a kulcsa – tette közzé az Agrárszektor.hu. A szakportál úgy értesült, erre azért lehet számítani, mert a haltermelő társaságok kijelentették: a horgászoknak és a kereskedőknek is továbbadják az áfacsökkentést. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az internetes oldalnak elmondta, ennek nyomán a horgászegyesületek a tavalyinál akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak a telepíteni kívánt halakhoz.

Lévai Ferenc tájékoztatása szerint több horgászegyesület tavaly novemberben már azért nem vásárolt horgászhalat, mert számolt azzal, hogy az áfacsökkentés nyomán a tavaszi telepítésekhez szükséges állományokat alacsonyabb árakon szerezheti be. A múlt évben telepítési céllal 3000–5000 tonna halat vettek idehaza, az idén pedig az adómérséklés miatt ugyanakkora összegért akár 700 tonnával több halat kaphatnak, vagyis telepítéseik ennyivel nőhetnek.

A haltermelők januártól nemcsak a horgászegyesületeknek, hanem a kereskedőknek is 20 százalékkal olcsóbban adják a halat. Lévai Ferenc úgy látja, hosszabb távon 15 százalékkal olcsóbban lehet majd halért jutni az üzletekben, ha a kereskedelem is „kellő mértéktartást tanúsít” az árakkal szemben. Lapunk a korábbi áfacsökkentési akciókat figyelve azt tapasztalta ugyanakkor, hogy ilyenkor egy átmeneti árcsökkenési időszak után a kereskedelem szép lassan „lenyeli” az áfacsökkentést, és a végfogyasztói árak visszakúsznak a korábban tapasztalt szintekre. Az áruházláncok most mindenesetre azt mondják, a vásárlóknak kedvezően érvényesítik áraikban az alacsonyabb áfaterhet. A Világgazdaságnak nyilatkozó láncok legalábbis ezt ígérik. A lap gyűjtése alapján például a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez az áfakulcs mérséklődésével idén már 1900-2000 forintért hozzá lehet jutni, de a lazacfilé is a korábbi 7000 helyett 5800 forintért beszerezhető. A pangasius- és tilápiafilé ára 2300-ról 1800 forint alá zuhant.

Az Agrárszektor.hu kiemeli, hogy az áfacsökkentéstől a haltermelő vállalkozások azt is remélik, hogy adminisztrációs terheik csökkennek. Ráadásul arra is számítanak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is kevesebb ellenőrizést hajt majd végre az ágazatban: az 5 százalékos áfa jóval kevésbé csábíthat az adócsalásokra a 27 százalékos kulcshoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.