Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Százszorosára nőtt ifj. Orbán Győző birkózó ismerősének a cége

Kevés informatikai cég produkál ennyi idő alatt hasonló eredményeket.

MN
2018. 01. 16. 8:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százszorosára nőtt egy állami pályázatokon taroló cég, amelynek tulajdonosa Orbán Viktor testvérének birkózó ismerőse – tudta meg a Direkt36.

Az irodai és számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó IMG Solution Kft. nevű cég szédítő növekedést produkált néhány év leforgása alatt: a 2012-ben még csak 46 millió forintot termelő vállalkozás 2015-re már 4,7 milliárdos bevételre tett szert, vagyis több mint százszorosára növelte a forgalmát.

A Direkt36 úgy tudja, a piaci szereplők között régóta terjed az az információ, hogy az IMG Solution Kft. kötődik Orbán Viktor miniszterelnök egyik testvéréhez, ifjabb Orbán Győzőhöz. És – információik szerint – van is egy évekre visszanyúló és dokumentumokkal is alátámasztható kapcsolat ifj. Orbán Győző és az IMG Solution vezetője és társtulajdonosa, Szentgyörgyi Gábor között: ez pedig a birkózás.

A miniszterelnök testvére már fiatalon gyakorolta ezt a sportot, majd felnőttként Európa-bajnokságot nyert szenior kategóriában, közben pedig részt vett a sportág hazai fejlesztésében is. Tiszteletbeli elnöke lett például egy olyan sportegyesületnek, amelynek munkájában Szentgyörgyi Gábor is részt vett – a Direkt36 által megismert iratok tanúsága szerint. Fényképes beszámolókból pedig az is kiderül, hogy az egyesületi tevékenység keretében Orbán és Szentgyörgyi részt vett legalább egy közös utazáson. Emellett Szentgyörgyi már korábbi munkahelyén, a Bravogroup-csoporton belül is beszélt arról, hogy a miniszterelnök testvére az ismerősei között van.

Az IMG Solution Kft.-t 2009 szeptemberében alapította Szentgyörgyi Gábor két társával. Mindhárman az informatikai és irodatechnikai piac egyik meghatározó szereplőjének számító Bravogroup-csoportnál dolgoztak – ez a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Műszertechnika vállalatból nőtt ki 2007-ben, amikor a terület cégen belüli vezetői tulajdonosi pozícióba kerültek, és kiváltak a Széles-birodalomból. Az új vállalkozás elindításában és működtetésében Szentgyörgyi játszotta a főszerepet, az alapítás óta ő a cég ügyvezetője. 

A cikk beszámol róla, hogy a fellendülés az után indult meg, hogy a cég elkezdett sikerrel szerepelni több nagy állami közbeszerzésen. Az IMG Solution Kft. 2013 szeptemberében került be az első nagyobb keretmegállapodásba, ami egy 44 milliárd forintos keretösszegű szerződés volt „számítógéprendszerek és kapcsolódó szolgáltatások” teljesítésére. Az IMG azóta még nyolc másik hasonló keretszerződésbe került bele, amelyek közül négyet tavaly hirdettek ki. Köztük volt egy 80 milliárd forintos összegű, informatikai eszközök beszerzéséről szóló keretszerződés. De a közbeszerzési eljárások nyilvános adataiból kiderül, hogy cég a keretmegállapodásokon kívül is kapott összességében több mint 600 millió forintnyi állami megbízást.

A Direkt36 több mint 200 olyan informatikai vállalkozásnak a pénzügyi adatait elemezte, amelyek az IMG-hez hasonlóan feltűntek az elmúlt öt év nagyobb keretmegállapodásaiban, közülük csak két másik produkált ennél nagyobb növekedést – teszi hozzá a Direkt36.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.