Jól kezdett az azonnali utalás

A világon egyedülálló a hazánkban hétfőn sikeresen startolt azonnali átutalások rendszere, amelyhez valamennyi hazai bank csatlakozott. Az indulás körül voltak ugyan zökkenők, lassulások, de már az első nap első felében a tranzakciók csaknem fele az azonnali rendszeren ment át.

Horváth Éva
2020. 03. 03. 9:27
null
Az MNB alelnöke összegezte az első nap tapasztalatait Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében sikeresen indult március másodikán nulla órakor az azonnali átutalások rendszere, amely kényelmesebb, egyszerűbb és gyorsabb a már korábban működő elszámolásoknál. Az új megoldás legnagyobb hozadéka pedig az, hogy általa megsokszorozódik a pénz forgási sebessége – fogalmazott hétfőn Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A jegybankban tegnap az első tapasztalatokat összegző tájékoztatón az alelnök hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon valamennyi bank részt vett az elmúlt három év közös előkészítő munkálataiban, és egyedülálló példát mutatva a világon olyan rendszert alakítottak ki, amelyben mind részt is vesznek.

A mostani változás egy hosszabb átalakulás első lépése, amelyet ősszel újabb követ: a tervek szerint szeptember elsejétől azonnali átutalással lehet majd küldeni az úgynevezett kötegelt tranz­akciókat is. Ezt már az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója jelentette ki, aki úgy tapasztalta, még öt másodperc sem kellett az utalások jelentős részéhez tegnap, azok gyakran egy másodperc alatt megérkeztek a címzetthez. Bartha Lajos várakozásai szerint öt éven belül Magyarországon minden helyzetben lehet majd elektronikusan fizetni, és 2030-ra a jelenlegi 15-20 százalékról európai szinten is kiemelkedő arányt, ötven százalékot érhet el az elektronikus fizetések aránya.

Az MNB alelnöke összegezte az első nap tapasztalatait
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Az éjféli indulást követően voltak ugyan zökkenők, lassulások, illetve előfordult, hogy nem sikerült a másodlagos azonosító gyors regisztrálása, esetenként az értesítés a tranzakcióról késve érkezett meg – ismerték el a szakemberek. – Nem sokkal később azonban stabilizálódott a rendszer. A tegnapi 14 órás adat szerint már több mint 230 ezer sikeres tranzakciót számoltak el a rendszerben, amely ötszáznál is több átutalást képes egyetlen másodperc alatt, biztonságosan feldolgozni – összegezte a kezdeti tapasztalatokat a Giro Zrt. vezérigazgatója. Selmeczi-Kovács Zsolt arra számít, hogy a gyorsabb rendszer, kiegészülve szeptemberben a kötegelt tranzakciók azonnali feldolgozásával, több száz millióval növelheti az átutalások számát.

A Magyar Bankszövetség elnöke, Becsei András pedig azt emelte ki, hogy az azonnali átutalási rendszerhez a hitelintézetek kötelezően csatlakoztak, az átutalások ugyanakkor nem drágultak. Hozzátette, hogy a tízmillió forintos tranzakciós limit nemzetközi összehasonlításban is magasnak számít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.