Az NHP Hajrá az idei év legfontosabb terméke a lízingpiacon is

A CIB Lízing jelentős eredménynek tartja, hogy a hazai általános visszaeséséhez képest jóval kisebb, akár a piaci átlag felénél is csekélyebb gyengüléssel zárhatja az idei, cseppet sem könnyű esztendőt. Fekete Csaba vezérigazgatója úgy ítéli meg, a válság időszaka egyfajta lehetőség, amikor a korábbi évek hátrányait könnyebb ledolgozni.

Horváth Éva
2020. 11. 05. 20:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai lízingpiacnak a legutóbbi időszakban nem csak a koronavírus-járvány negatív hatásaival kellett megküzdenie, hanem nehezítette a piac szereplőinek a helyzetét az is, hogy a belföldi fuvarozás nemzetközi lehetőségeinek szűkülésével a nagy haszongépjárművek beszerzése is jelentősen csökkent, mintegy 40 százalékkal.

„Jelentős, csaknem 20 százalékos az autólízing visszaesése is, de a magyar lízingpiac harmadik nagy területe, a mezőgazdasági gépek beszerzése sem bővül”

– vázolta a piaci helyzetet Fekete Csaba a cég online sajtóbeszélgetésén. A szakember ugyanakkor utalt rá és sikeresnek nevezte a 2019-es stratégiaváltásukat, amelynek következtében a CIB Lízing minden eszköztípusban és ügyfélkörben erősödni tudott.

A piaci és világméretű nehézségek ellenére a CIB Lízing az idei év első kilenc hónapjában jelentős részben a Növekedési Hitelprogramokban vállalt aktív szerepének is köszönheti a kedvező eredményeket – emelte ki a cég első embere. Az idei harmadik negyedévében az új kihelyezések jelentős részét, megközelítőleg 11 milliárd forintot, az NHP Fix és NHP Hajrá konstrukcióban igényelték a vállalatok a lízingtársaságnál. Az NHP Hajrá programban az eddigi tapasztalataik szerint a kereskedelem, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén működő vállalkozások képviseltetik magukat a legnagyobb arányban: együttes súlyuk eléri az ötven százalékot a finanszírozáson belül. A vállalkozások mérete szerint a megoszlás viszonylag egyenletes, területileg pedig Budapest és Pest megye számít a legnagyobbnak, több mint 40 százalékos aránnyal.

A koronavírus-járvány a CIB Lízingnél leginkább a személygépjármű-piaci kihelyezések területén éreztette a hatását: az új személygépkocsik, kishaszonjárművek és motorkerékpárok esetében éves összehasonlításban megközelítőleg 9 százalékkal csökkent a folyósítások volumene 2020 első kilenc hónapjában, ugyanakkor a piac ezt jelentősen meghaladó mértékű visszaesést szenvedett el. Emellett, míg a piacon jelentősen, több mint 20 százalékkal csökkent a gépekre és berendezésekre igényelt lízingkihelyezés volumene, a CIB Lízing ezen a területen több mint 20 százalékos növekedést ért el. Továbbá hasonlóan jól teljesített a társaság a mezőgazdasági gépek esetén is, ahol a piac stagnálásával szemben szintén több mint 20 százalékos növekedést produkált.

A koronavírus-járvány a CIB Lízingnél leginkább a személygépjármű-piaci kihelyezések területén éreztette a hatását

A tavasszal bevezetett fizetési moratóriummal a CIB Lízing ügyfeleinek több mint 40 százaléka élt – jelezte Fekete Csaba. Hozzátéve, hogy arra vonatkozóan egyelőre nem rendelkezik becsléssel, hogy 2021. január 1-jétől mekkora lehet azon vállalatok aránya, akik majd élnek a moratórium meghosszabbításának lehetőségével.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.